Wijzen op de glorie van het Woord
In stilte en met grote ijver werkte de Katwijker G. Vooys aan een tekst-voor-tekstverklaring van de Openbaring aan Johannes. Achttien jaar na zijn overlijden verschijnt het omvangrijke werk nu in druk, persklaar gemaakt door zijn dochters E. M. Doets-Vooys en A. J. Vooys. „Vaders hoofddoel was iets te mogen aanwijzen van de glorie van Gods Woord.”
G. Vooys (1894-1991) was aanvankelijk bollenkweker en later beëdigd taxateur. Als ouderling diende hij jarenlang de hervormde gemeente van Katwijk. Vooys had geen theologische opleiding, maar zijn passie voor het Woord was er niet minder om. In zijn vrije tijd groef hij voortdurend in de Bijbel of in theologische werken, zoals die van Calvijn, Brakel en Aalders.Vooys studeerde niet alleen, hij schreef ook gedachten neer: over het Bijbelboek Prediker, over Esther, over de Heidelberger Catechismus – en vooral over Openbaring.
„De eerste versie van zijn verklaring was handgeschreven”, vertellen zijn beide dochters in de gerieflijke Katwijkse huiskamer van E. M. Doets-Vooys. „Hij is er begin jaren dertig aan begonnen. Later heeft hij alles nog drie keer doorgewerkt en uitgetypt. Steeds groter heerlijkheid ontdekte hij.”
Het uitleggen van Openbaring was voor de heer Vooys allereerst een zaak van gebed. Hij ging niet bij andere verklaarders te rade en beriep zich alleen op de Bijbel zelf. Buiten de familiekring wist vrijwel niemand dat hij met dit werk bezig was.
Vooys onderscheidt in het laatste Bijbelboek een openbaring van de Vader (hoofdstuk 4 t/m 7), van de Zoon (hoofdstuk 8 t/m 11 en hoofdstuk 12 t/m 14) en van de Heilige Geest (hoofdstuk 15 t/m 19).
Wie op zoek is naar speculatieve interpretaties van het wereldgebeuren, is volgens zijn dochters bij deze verklaring aan het verkeerde adres. „De nadruk ligt niet op de dingen die met haast geschieden moeten. Vaders hoofddoel was steeds: iets te mogen aanwijzen van de glorie van Gods Woord. Daarbij besefte hij dat alles wat wij van schepping en openbaring weten slechts is als een fluisterstemmetje vergeleken bij een donderslag.”
Tot aan het eind van zijn lange leven was Vooys met de verklaring bezig – maar wat er ooit mee moest gebeuren? Hij wist het zelf eigenlijk niet. „Nu is het voor jullie”, zei hij kort voor zijn heengaan tegen zijn kinderen.
De zussen –beiden werkzaam geweest als onderwijzeres– ervoeren het als een opdracht. Biddend besloten ze het werk gereed te maken voor de drukpers. Ze voerden ieder een aantal hoofdstukken in de computer in. Vervolgens controleerden ze elkaars werk.
Na een lange weg, waarbij ook allerlei praktische hindernissen moesten worden overwonnen, kwam het tot een uitgave in eigen beheer: zes keurig verzorgde delen van in totaal maar liefst 2657 pagina’s. De titel luidt: ”Jezus met heerlijkheid en eer gekroond”. Geïnteresseerden kunnen het bestellen voor 150 euro (via Rijnstraat 73, Katwijk, en/of 071-4029575).
„De verklaring is één geheel”, benadrukt E. M. Doets-Vooys. „Wanneer je een afzonderlijk vers leest, kun je misschien zeggen: „Hoe komt hij daar nu aan?” Maar wanneer je de lijnen die steeds getrokken worden volgt, verwonder je je met de schrijver over de majesteit van Gods Woord. Vanwege het grotere verband verkopen we geen losse delen.”
„Het was een vreugde om dit werk te mogen doen”, blikt A. J. Vooys terug. „Vreugde om wat je leest en om wat vader ontvangen heeft. Hij leefde heel dicht bij de Heere.”
Haar oudere zus ervaart diepe voldoening en dankbaarheid. „Voordat we hieraan begonnen heb ik een zware hartoperatie gehad. Menselijkerwijs gesproken was het onmogelijk dat ik die zou overleven, maar ik had de belofte gekregen dat ik dit werk zou mogen doen. Die belofte is vervuld.”