TNT neemt zware maatregelen in zware tijden
De huidige economische crisis is uitzonderlijk en vraagt dan ook om uitzonderlijke maatregelen. Die boodschap verkondigde de post– en pakketbezorger TNT maandag bij de presentatie van zijn jaarresultaten.
„Zo sterk als de economie de laatste tijd is verslechterd, dat heeft nog nooit iemand gezien", zei bestuursvoorzitter Peter Bakker. De topman voorziet op de korte termijn geen herstel. „Wij gaan er eigenlijk vanuit dat heel 2009 zo slecht zal zijn als het vierde kwartaal van vorig jaar".Vooral in de laatste maanden van 2008 zag TNT Express, de divisie van TNT die wereldwijd pakjes bezorgt, de vraag flink inzakken. Klanten verstuurden minder en lichtere pakjes en kozen bovendien vaker voor goedkopere vormen van transport, bijvoorbeeld over de weg in plaats van per vliegtuig.
De neergaande lijn werd al in de zomer ingezet en is door de sterke verdieping van de kredietcrisis in september in een stroomversnelling geraakt. De jaarwinst daalde met bijna 44 procent tot 556 miljoen euro. Cijfers over de eerste zes weken van het jaar laten een verdere verslechtering zien en bieden dan ook weinig zicht op een spoedig herstel.
TNT heeft al maatregelen genomen om de recessie het hoofd te bieden. Zo houdt het momenteel negen van zijn ruim veertig vliegtuigen aan de grond. Bij TNT Express verdwijnen in Europa circa duizend banen. Daarbij blijft Nederland buiten schot.
Bij TNT Post in Nederland blijft het vooralsnog bij de ingrepen die in 2006 zijn aangekondigd, waarbij tot 2015 circa 6500 banen verdwijnen. Maar dat kunnen er meer worden als het bedrijf het met de vakbonden niet eens wordt over een nieuwe cao met versoberde arbeidsvoorwaarden, waarschuwde Bakker.
Ook aandeelhouders moeten inleveren. TNT wil over 2008 een dividend uitkeren van in totaal 71 cent per aandeel, waarvan 34 cent in contanten en de rest in aandelen. Vorig jaar was de winstuitkering 85 cent per aandeel. Teleurgestelde beleggers zetten TNT maandag op de beurs ruim 6 procent lager.
Ook het bestuur moet de broekriem aanhalen. Topman Peter Bakker krijgt dit jaar geen loonsverhoging en moet genoegen nemen met lagere bonussen. In totaal gaat hij er, afhankelijk van de prestaties van het bedrijf, tussen de 25 en 35 procent op achteruit. De overige bestuurders leveren 15 tot 25 procent in.