Raadslid CU in Oudewater beboet voor ronselen
ChristenUnie-raadslid J. den Butter (67) uit Oudewater is donderdag bij de kantonrechter in Utrecht veroordeeld tot een geldboete van 450 euro wegens het ronselen van stemvolmachten voor de gemeenteraadsverkiezingen van 6 maart dit jaar.
De straf was beduidend lager dan de eis van officier van justitie mr. R. van Noort. Die vroeg Den Butter 2500 euro boete op te leggen en een week voorwaardelijk cel.
Voor kantonrechter mr. R. de Groot staat vast dat raadslid Den Butter „stelselmatig” mensen afliep om hen te bewegen hun stemvolmacht te overhandigen. Het ging in totaal om een tiental volmachten. De kiezers zetten in een aantal gevallen wel hun handtekening, maar vulden geen naam van de gemachtigde in. De blanco machtigingen verdeelde Den Butter onder zijn familieleden en partijgenoten.
Bij de gemeenteraadsverkiezingen sleept de ChristenUnie een extra zetel in de wacht. De partij heeft twee van de dertien zetels.
Den Butter, sinds 1978 actief in de gemeentepolitiek, is zich van geen kwaad bewust. Volgens het raadslid hebben een aantal burgers hem gevraagd hun stem per volmacht uit te brengen. „De intentie ging niet van mij uit, maar van hen.”
Den Butter wees erop dat hij sinds jaar en dag kiezers aan huis bezoekt om over gemeentelijke problemen van gedachten te wisselen. „De ene partij gaat met een kraampje op de markt staan. Ik ga bij de kiezers langs.”
Een van de inwoners van Oudewater, een psychisch zwakke vrouw waar Den Butter zich sinds jaar en dag voor inzet, zei dat het ChristenUnie-raadslid haar een deken had aangeboden in ruil voor haar volmacht. Den Butter ontkende dat donderdag met klem. „Wij zorgen al jaren voor die vrouw en doen dat uit christelijke naastenliefde.”
Oud-burgemeester Oosterhoff van Oudewater, een van de getuigen die donderdag op verzoek van de verdediging kwam opdraven, stak de loftrompet over Den Butter. „Naar mijn vaste overtuiging is dit een zeer integere vent en een ijverig pleitbezorger van de gemeentelijke belangen. Ik heb nimmer enige klacht over hem vernomen.”
Officier van justitie De Groot vindt het ontoelaatbaar dat Den Butter „het gesprek op de verkiezingen brengt” en vervolgens „handig inspeelt” op de mogelijkheid om volmachten in bezit te krijgen. „Hij toonde zo vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen wel erg veel naastenliefde.”
Raadsman mr. S. Visser stelde dat er van stelselmatig stemmen ronselen geen sprake was. Bovendien ging het om volmachten van mensen die in het verleden ChristenUnie stemden. Opvallend was dat gedurende de vierenhalf uur durende zitting zes politiemensen aanwezig waren. Volgens kantonrechter moesten die „onderstrepen” dat de getuigen voor meineed kunnen worden opgepakt.