Kamer bepleit harde aanpak van babyhandel
De Tweede Kamer eist van het kabinet dat de handel in baby’s via internet hard wordt aangepakt. Dat bleek donderdag tijdens een debat over commercieel draagmoederschap.
Aanleiding voor het debat was de commotie, drie maanden geleden, rond de aankoop van baby Jayden uit België door een Nederlands echtpaar. Een Gents paar wilde om financiële redenen het kind afstaan. Via internet vond het stel het Nederlands echtpaar dat de baby daags na de geboorte, in juli, kwam ophalen. Met de deal zou 7500 euro zijn gemoeid.„Uitermate schrijnend”, zo oordeelden de fracties. SGP-Kamerlid Van der Staaij sprak van een „onverantwoorde noodsprong” om een kind te krijgen. „Goede bedoelingen kunnen nooit kwade praktijken rechtvaardigen. We mogen niet marchanderen met de regels”, aldus de SGP’er.
In Nederland is draagmoederschap slechts op ideële basis en met bekende donoren toegestaan. Commercieel draagmoederschap is verboden.
Verschillende partijen wezen op het gemak waarmee de Belgische baby via internet kon worden gekocht. „Noch justitie, noch het consultatiebureau, noch de ambtenaar van de burgerlijke stand heeft aan de bel getrokken. Dat kan toch niet”, zo verwoordde PvdA-Kamerlid Arib het gevoelen van de Kamer.
De meeste partijen wilden van minister Hirsch Ballin van Justitie weten of de handel van baby’s via internet harder kan worden aangepakt. Zo pleitte SP’er Langkamp voor speciale rechercheurs die toezicht houden op kinderhandel via het internet.
Alleen PVV-Kamerlid De Roon en VVD-Kamerlid Teeven lieten een ander geluid horen. Zij vroegen zich af of de minister sommige vormen van commercieel draagmoederschap zou kunnen toestaan. „Wat is het argument tegen een financiële vergoeding voor een kind?” prikkelde De Roon zijn collega-Kamerleden.
„Een kind is geen handelswaar”, reageerde ChristenUnie-Kamerlid Anker. „Er bestaat niet zoiets als het recht op een kind”, vulde Arib aan. Van der Staaij benadrukte dat „geldelijk gewin nooit een rol mag spelen” als het gaat om het afstaan van een kind. „Ik moet er niet aan denken dat straks vondelingen op een veiling te koop worden aangeboden”, aldus de SGP’er.
Minister Hirsch Ballin zei dat het belang van het kind „altijd maatgevend” moet zijn. Volgens hem kan de handel in baby’s nu al worden aangepakt. Zo is het verduisteren van de identiteit van een kind strafbaar. De CDA-bewindsman werkt momenteel aan een notitie over de problemen die er bestaan rond het commercieel draagmoederschap en kinderhandel. Hij onderzoekt of de wetgeving moet worden aangescherpt. Nog voor 1 mei stuurt hij zijn notitie naar de Tweede Kamer.