„Iran werkt wellicht aan kernwapens”
Iran werkt mogelijk aan de opbouw van een nucleaire wapencapaciteit.
Dat is het vermoeden van het Institute for Science and International Security (ISIS) in Washington en dit vermoeden werd donderdag bevestigd door Amerikaanse inlichtingenbronnen.
De bouw van twee nieuwe faciliteiten in Iran wekt Amerikaans argwaan. Het gaat om faciliteiten bij de steden Natanz en Arak. Volgens het onafhankelijke instituut ISIS bouwt Iran hier nucleaire faciliteiten die in staat zouden zijn om onder meer zwaar water te produceren, een product dat zowel gebruikt kan worden voor civiele nucleaire doeleinden als voor de productie van kernwapens.
Iraanse oppositiegroepen hebben de buitenwereld afgelopen zomer opmerkzaam gemaakt op de twee constructies. Die informatie werd vervolgens bevestigd via commerciële satellietfoto’s. Het International Atomic Energy Agency (IAEA) in Wenen heeft vervolgens contact opgenomen met Teheran en vroeg toestemming om beide faciliteiten te bezoeken. De Iraanse autoriteiten hebben daar nog niet op gereageerd.
ISIS-voorzitter David Albright zegt dat zijn instituut de zaak wereldkundig heeft gemaakt om de internationale aandacht op het probleem te vestigen. „Als Teheran de IAEA toegang weigert dan is er misschien iets ernstigs aan de hand en dan moet de wereld dat weten”, aldus Albright. Het ISIS is een onafhankelijk instituut dat zich inzet voor de afschaffing van kernwapens. In Washington is het onder meer actief in de voorlichting van het Congres dat volgens het ISIS door de Amerikaanse overheid niet altijd voldoende wordt ingelicht.
De onthulling komt op een ongelukkig moment voor Washington, dat Irak ervan verdenkt aan een kernwapenprogramma te werken. Bovendien heeft Noord-Korea onlangs toegegeven aan zo’n programma te werken, hetgeen in strijd is met afspraken die in 1994 met Pyongyang werden gemaakt. De Amerikanen zijn ook al in discussie met de Russen over Moskou’s hulp bij de bouw van een kerncentrale in Bushehr in Iran. Teheran zegt dat het kerncentrales nodig heeft voor de energievoorziening.
De Amerikanen wijzen dit argument af. Een land met zo veel olievoorraden heeft volgens hen geen kerncentrales nodig voor de opwekking van energie. Iran, Irak en Noord-Korea werden door Amerika’s president Bush begin dit jaar aangeduid als de ”as van het kwaad”. Iran is volgens Washington het land dat het meest actief is in het ondersteunen van terroristische groepen en dat volgens sommige inlichtingenbronnen zelf soms actief is in terreurprogramma’s.