Crisis remt ambities Nutreco
Dier- en visvoerproducent Nutreco stapt de toekomst met de nodige voorzichtigheid tegemoet. Ook deze multinational voelt de economische neergang. Nutreco schoof de groeiambities donderdag vooruit.
„Het jaar 2008 was er een met twee gezichten”, aldus Nutrecotopman Wout Dekker donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers. „Nog geen halfjaar geleden spraken we over voedselschaarste en een voedselcrisis, nu praten we over schaarste qua geld.”Wereldwijd steeg de vraag naar grondstoffen door tegenvallende oogsten, een grotere vraag uit ontwikkelingslanden en de groeiende behoefte aan landbouwgewassen voor biobrandstoffen. Hierdoor steeg de prijs van voedsel die in landen als Haïti en Egypte tot voedselrellen leidden.
Halverwege 2008 sloeg dit om toen de oogsten meevielen en de wereldeconomie onder druk kwam te staan door de problemen op de financiële markten. De ingezette daling van de grondstofprijzen zal nog wel even voortduren, denkt Dekker. Maar volgens de topman zal de trend naar duurder voedsel aanhouden omdat in de toekomst grondstoffen schaars zullen blijven.
Nutreco verwacht de huidige woelige tijden zonder ongelukken door te kunnen komen. „Het huis moet op orde zijn en dat is het.” Wel zal Nutreco terughoudend zijn met het doen van aankopen. De doelstelling om het bedrijfsresultaat van 2006 te verdubbelen tot 230 miljoen euro in 2010 zal waarschijnlijk niet worden gehaald.
Toch sloot Dekker niet uit deze doelstelling alsnog te verwezenlijken, mits er een grote vis wordt gevangen. Prijzen van mogelijke potentiële overnamekandidaten zijn volgens de topman nog steeds vrij hoog. Nutreco zou 100 tot 150 miljoen euro willen spenderen en kijkt daarbij naar uitbreiding voor de diervoedingdivisie.
Nutreco boekte vorig jaar een omzet van 4,9 miljard euro, bijna een kwart meer dan in 2007. De hogere omzet was te danken aan hogere verkoopprijzen en aan de bijdrage van overgenomen bedrijven.
Onder de streep hield Nutreco 105 miljoen euro over. De winst kwam lager uit dan in 2007, door hogere financieringslasten en belastingen.
De premix- en speciaalvoeractiviteiten boekten recordresultaten. De volumes bij de visvoerdivisie liepen terug door ziektes bij Chileense viskwekerijen.