Binnenland

Kamer bezorgd over babyhandel via web

PvdA en CDA zijn bezorgd over het gemak waarmee een kind via internet kan worden gekocht. De partijen willen van de minister weten of de wetgeving moet worden aangescherpt.

Redactie politiek
12 February 2009 12:02Gewijzigd op 14 November 2020 07:17

Zijn er wel voldoende juridische instrumenten om het kopen van een baby via internet tegen te gaan? luidde de centrale vraag tijdens het debat in de Tweede Kamer vanmiddag.Aanleiding voor het debat was de ophef, drie maanden geleden, rond de aankoop van een baby uit België door een Nederlands echtpaar. Een Gents paar van 22 en 24 jaar wilde om financiële redenen het tweede kind afstaan. Via internet vonden ze een Nederlands echtpaar dat de baby in juli daags na de geboorte kwam ophalen. Het kind werd bij de burgerlijke stand ingeschreven onder de naam van de nieuwe Nederlandse vader.

PvdA-Kamerlid Arib, die het Kamerdebat aanvroeg, is „zeer verbaasd en bezorgd.” „Ik ben verbaasd over het gemak waarmee de ouders via internet het kind konden kopen. Niemand heeft hen daarop aangesproken.”

Commercieel draagmoederschap is in Nederland verboden, merkt Arib op. „Maar via internet en het buitenland kunnen de regels worden omzeild.” De PvdA’er wil van minister Hirsch Ballin van Justitie weten of de wetgeving moet worden aangescherpt. „Zowel wensouders die een kind kopen als degenen die een advertentie plaatsen, moeten strafbaar zijn.”

Ook CDA-Kamerlid De Pater-van der Meer maakt zich zorgen. „Ik respecteer het als ouders een kinderwens hebben. Maar het kopen van een kind mogen we onder geen beding toestaan. Een kind is geen koopwaar.”

De Pater-van der Meer vindt dat „babykooppraktijken” keihard moeten worden aangepakt. „Je ontneemt een kind zijn identiteit. Vroeg of laat komt het daarachter, en dan stort de hele wereld van zo iemand in elkaar. Ieder mens heeft het recht om te weten waar hij vandaan komt.”

Het CDA-Kamerlid spreekt in het geval van het kopen van de Belgische baby het liefst van „kinderhandel.” Volgens het Wetboek van Strafrecht is er pas sprake van kinderhandel als uitbuiting aan de orde is. „Misschien moet aan het betreffende wetsartikel worden toegevoegd dat het niet in alle gevallen om uitbuiting hoeft te gaan”, zo oppert De Pater-van der Meer.

Minister Hirsch Ballin heeft al een onderzoek naar de „complexe vraagstukken” rond draagmoederschap en kinderhandel aangekondigd. Voor 1 mei zal hij laten weten of de wet moet worden aangescherpt.

refdag.nl/3vandaag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer