Klokken luiden jubileum GKSA in
Onder een seringenboom in Rustenburg stichtten Nederlandse emigranten in februari 1859 de eerste gemeente van de Gereformeerde Kerken in Zuid-Afrika (GKSA). Met het luiden van alle kerkklokken begint vanavond om zeven uur officieel het jubileumjaar.
Thema van de herdenking is ”Klein voor God”. „Het voorrecht om kerk van Jezus Christus te zijn, is te groot om in woorden te vatten”, zegt ds. Pieter van der Walt, voorzitter van de „Feesdeputate”. „Daarom willen wij en onze kinderen ons biddend en dankend diep neerbuigen en klein worden voor de almachtige God. Het is een wonder dat Hij Zijn genade en liefde al 150 jaar lang over de Gereformeerde Kerken in Zuid-Afrika heeft uitgestort.”Ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de GKSA verschijnt een speciale jubileumuitgave van de Bijbel. Ds. Van der Walt hoopt dat de kerkleden „klein voor God” worden als ze de Schriften openen en eruit lezen. „De Bijbel is het vaste fundamant waarop de kerk en elke gelovige moeten bouwen. Dan zullen de poorten van het dodenrijk de kerk van de Heere nooit overweldigen.”
Het herdenkingsjaar begint vanavond met een kerkdienst en het luiden van alle klokken. Gemeenten zonder kerkklok kunnen het geluid ervan downloaden op de website van de GKSA. Van klokken uit Brugge bijvoorbeeld, of New York.
De kerk zamelt geld in voor het zogeheten Dankbaarheidsfonds. Het is de bedoeling 25 miljoen rand (bijna 2 miljoen euro) bijeen te brengen, bedoeld voor evangelisatie, de ondersteuning van emeritus predikanten en de instandhouding van historische (kerk)gebouwen. In Potchefstroom heeft van 8 tot 12 april het nationale ”GKSA 150 Fees” plaats.
De GKSA ontstonden doordat emigranten vanuit Nederland de erfenis van de Afscheiding (1834) naar Zuid-Afrika brachten. Onder leiding van ds. Dirk Postma stichtten ze in 1859 de ”Gereformeerde Kerk in Suid-Afrika”.
De GKSA, die ook wel bekendstaan als de „Dopperkerken”, tellen ongeveer 90.000 leden. De kerken hebben een eigen theologische opleiding in Potchefstroom en aanvaarden de Drie Formulieren van Eenheid als hun belijdenis. Binnen een deel van de Dopperkerken heerst grote verontrusting over de koers van het kerkverband.
De Christelijke Gereformeerde Kerken, de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt en de Nederlands Gereformeerde Kerken onderhouden relaties met de GKSA.