EU bezorgd over Franse steun aan autosector
BRUSSEL (ANP) – Europees Commissaris Kroes (Concurrentie) is kritisch over een plan van Frankrijk om de noodlijdende autoindustrie met miljarden te steunen. Als het plan inhoudt dat het geld in Frankrijk besteed moet worden, zal ze het verbieden, heeft ze dinsdag laten weten.
Ook minister van Financiën Bos maakt zich ongerust over het protectionisme dat de kop opsteekt bij het bestrijden van de economische crisis. „Men heeft het dan vooral over de Verenigde Staten, maar Frankrijk verdient ook onze aandacht", zei hij na beraad met zijn EU-collega’s in Brussel.De VS werken aan een plicht om bij overheidsopdrachten alleen Amerikaans staal te gebruiken. Parijs wil in totaal 6,5 miljard euro in de eigen autosector steken, maar onder voorwaarde dat de bedrijven tijdens de looptijd van de lening geen fabrieken in Frankrijk sluiten.
Kroes heeft de Franse regering om opheldering gevraagd. „Op basis van wat we in de pers lezen is er reden tot bezorgdheid". Bos zei de details van het Franse voornemen nog niet te kennen, maar wat hij er wel van weet deed hem de wenkbrauwen fronsen.
Kroes waarschuwde vorige week de Franse minister van Industrie Luc Chatel nog dat zij niet akkoord zal gaan met protectionistische maatregelen. Ze zal niet toestaan dat landen de werking van de interne markt verstoren door hun eigen bedrijven te bevoordelen.
Huidig EU-voorzitter Tsjechië heeft aangekondigd een extra top van regeringsleiders te organiseren over het opkomend protectionisme. Die zou eind deze maand moeten plaatsvinden. Volgens de Tsjechen dreigt de waarde van de euro aangetast te worden als de EU-landen alleen hun eigenbelang najagen en de hand lichten met de EU-begrotingsregels.
Volgens Bos bestaat er onder de ministers van Financiën grote scepsis over zo’n extra top. Hij wees er op dat er al zo veel toppen zijn, zoals die van de grootste industrielanden G7 en G20.
„We zijn juist bezig om de financiële markten tot rust te brengen. Het risico is dat een top geen resultaat oplevert. Het signaal is dan dat de EU radeloos is. Mijn advies: hou alsjeblieft op met al die toppen, want het legt te veel druk op de markt", zei Bos.