Geen titel
„Je bent verkondiger, dienaar van het Goddelijke Woord en geen spreker.” In zijn commentaar in het christelijke gereformeerde Kerkblad voor het Noorden hekelt Pieter Sijtsma het feit dat steeds meer predikanten worden aangekondigd als „spreker.”
„Volgens Calvijn wordt de geschiedenis beheerst door verkiezing, volgens Darwin door selectie. Electie of selectie, daar zit een wereld van verschil tussen.”Dr. A. J. Plaisier in een column over Calvijn- en Darwinherdenkingen, in het blad Kerkinformatie (Protestantse Kerk in Nederland).„Calvijn is als reformator in ieder geval een grote erflater voor de Nederlandse en westerse cultuur.”Bisschop A. J. de Korte in RKKerk.nl (blad voor Katholiek Nederland).
„Eerlijk gezegd, de Dordtse Leer-regels ademen ook wel een sfeer van kerkelijke onenigheid en theologentaal.”Een belijdenisgeschrift is niet altijd eenvoudig, zegt de vrijgemaakte predikant ds. W. L. de Graaff in de Gereformeerde Kerkbode van Groningen, Fryslân en Drenthe.
„Dominees die gewichtig doen, moeten nog maar eens nalezen wat Brakel schrijft. De eerste ondeugd waar hij predikanten voor waarschuwt, is ”gemaaktheid”. Ds. G. J. van Aalst over de taak van de predikant in De Saambinder, weekblad van de Gereformeerde Gemeenten.
„Zou ooit een componist uit de 21e eeuw een lied kunnen schrijven dat vier eeuwen lang oren streelt en harten in beweging zet?”Dr. Bernard Smilde schrijft in het Friesch Dagblad over het lied ”Wie schön leuchtet der Morgenstern” van de 16e-eeuwse dichter en componist Philipp Nicolai.
„De Heere kan ons roepen om trouw ons werk te doen op een post waar naar menselijke maatstaven niet veel uitdaging in het werk zit.”In De Waarheidsvriend gaat drs. P. J. Vergunst in op de veranderende positie van de predikant binnen de Protestantse Kerk in Nederland.
„Op zondag komt de gemeente samen en wordt het Woord verkondigd, maar de godsdienstoefening moet doordeweeks plaatsvinden.”De aanduiding ”godsdienstoefening” op een kerkgebouw klopt niet, zei eens iemand. Opgetekend op de jongerenpagina van het Kerkblad (uitgave van de Hersteld Hervormde Kerk).
„De hele zestiende eeuw was voor vrouwen behoorlijk ellendig, dat valt niet aan Calvijn toe te schrijven.”Calvijnkenner dr. Mirjam van Veen in een interview met dagblad Trouw.
„Zambia groeit zo langzamerhand uit tot ”het Genève van Afrika”. Ds. Conrad Mbewe van de Kabwata Baptist Church in Lusaka wordt in het Schotse blad The Banner of Truth geciteerd over de voortgang van de reformatorische beweging in het Afrikaanse land Zambia.
„Wat moet ik met één engel, wanneer ik door een leger van vijanden omringd word?”In het Oude Testament komen geen persoonlijke beschermengelen voor, schrijft ds. J. Westerink in Contact (uitgave van de Bond van Christelijke Gereformeerde Vrouwenverenigingen), dat een themanummer wijdt aan engelen.
„Het „geheim van Calvijn” is alleen maar te verstaan door hen die deel hebben gekregen aan dezelfde genade als waaruit de reformator heeft geleefd en gewerkt.” Ds. J. Jonkman schrijft in De Wekker (orgaan van de Christelijke Gereformeerde Kerken) over de „eigenlijke weldaad” van het optreden van Calvijn.