Politiek

Coalitie tegen hogere AOW-leeftijd

De coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie zien helemaal niets in een stapsgewijze verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar.

Redactie politiek
6 February 2009 09:43Gewijzigd op 14 November 2020 07:15

Voor het kabinet is dat een van de mogelijkheden om geld te besparen en zo de financiële crisis het hoofd te bieden, meldden bronnen in Den Haag eerder deze week.Een hogere pensioenleeftijd maakt op termijn geld vrij, waardoor investeringen om de economie nu aan te zwengelen beter te rechtvaardigen zouden zijn.

Verhoging van de AOW-leeftijd ligt politiek zeer gevoelig –in 1994 stelde het CDA voor de AOW te bevriezen, wat een fikse verkiezingsnederlaag opleverde– maar ingewijden gaan ervan uit dat die voor de coalitiepartijen mogelijk makkelijker te dragen is dan bijvoorbeeld het beperken van de hypotheekrenteaftrek of het snijden in de WW of AWBZ-zorg.

De PvdA beschouwt alle energie die het kabinet in het onderwerp steekt echter als „verspilde moeite.” Volgens de coalitiepartijen moet er vooral gewerkt worden aan het aan de slag helpen van zo veel mogelijk mensen tot 65 jaar.

Tijdens een Kamerdebat over hoe het kabinet de negatieve gevolgen van de kredietcrisis op de arbeidsmarkt wil aanpakken, constateerde minister Donner van Sociale Zaken echter „dat het denken is verruimd” over een hogere pensioenleeftijd.

De CDA-bewindsman Donner heeft al vaker gesteld dat naar de houdbaarheid van de AOW moet worden gekeken, omdat de levensverwachting toeneemt en door de vergrijzing een personeelstekort dreigt.

De minister ontkende dat er concrete plannen liggen, maar volgens hem sluit minister Bos (Financiën) niets uit als hij kijkt naar oplossingen om de financiële crisis op te vangen. Bos gaf aan dat nu inderdaad alles besproken kan worden. Maar dat wil volgens de PvdA-minister niet betekenen dat ook alles de eindstreep haalt.

Tijdens het debat met Donner gaf een meerderheid van de Tweede Kamer aan met ongeduld te wachten op nieuwe maatregelen van het kabinet om te voorkomen dat massaontslagen kunnen ontaarden in massawerkloosheid. Donner zei gisteren echter geen concrete stappen te kunnen noemen, omdat hij nog in overleg is met werkgevers en vakbonden.

Donner wil voor 1 maart met sociale partners afspraken maken over een vervolg op de werktijdverkorting, waarbij bedrijven met WW-uitkeringen hun personeel tijdelijk minder kunnen laten werken. Maar de bewindsman waarschuwde dat het best langer kan duren.

Het is volgens hem ook te vroeg om, zoals PvdA-Kamerlid Spekman voorstelde, al te praten over het organiseren van een werktop met werkgevers en vakbonden.

De werktijdverkorting is volgens Donner alleen bedoeld om de eerste schokgolf van de kredietcrisis op te vangen en bedrijven kunnen er uiterlijk tot 1 maart een aanvraag voor indienen.

Donner zoekt naar nieuwe manieren om te voorkomen dat bedrijven veel werknemers moeten ontslaan door de crisis, terwijl straks door de vergrijzing een tekort aan arbeidskrachten ontstaat.

Zo zou personeel via deeltijd-WW deels in dienst kunnen blijven bij de baas en deels via de WW tijd krijgen voor bijscholing en/of om ander werk te zoeken. Maar CDA en PvdA zetten vraagtekens bij de uitvoerbaarheid hiervan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer