Kerk & religie

„Niet carrière, maar roeping centraal stellen”

De toekomstige positie van de predikant is binnen de Protestantse Kerk in Nederland voorwerp van discussie. „Spreek over roeping, niet over loopbaanontwikkeling”, stelt drs. P. J. Vergunst donderdag in De Waarheidsvriend.

4 February 2009 11:08Gewijzigd op 14 November 2020 07:14

De secretaris van de Gereformeerde Bond reageert op drie kerkelijke rapporten waarin het academische profiel van de predikant, de noodzaak van werken in teamverband en de positie van kerkelijk werkers zijn benoemd.Vergunst is positief over deze rapporten, maar plaatst kanttekeningen bij het samenwerkingsprincipe, dat de identiteit van predikanten en gemeenten niet mag aantasten. Predikanten zouden moeten werken vanuit hun roeping, niet vanuit de gedachte van loopbaanontwikkeling, zoals in het rapport ”De wissel voorbij: het spoor en de bielzen” van de commissie-Veerman gebeurt.

Vergunst: „Loopbaanontwikkeling past niet bij het eigene van het predikantschap. Als God een van Zijn dienaren naar elders roept, is de vraag niet aan de orde of zijn carrière hiermee een goede impuls ontvangt. Het theologische vertrekpunt zal de commissie-Veerman moeten nemen in God Die roept, in Christus Die de apostelen uitzendt en in de gemeente die rondom Woord en sacrament vergaderd is. Als dat principe losgelaten wordt, verliezen we het kenmerkende van de kerk, dat haar onderscheidt van elke andere maatschappelijke organisatie."

Vergunst ondersteunt het appel van de commissie-Veerman op predikanten om meer samen te werken, maar plaatst er tegelijk kanttekeningen bij. „Kan een collegiaal team ook inhoudelijk overal samenwerken? Hoe stellen orthodoxe predikanten zich in de steden op, als er samenwerking gevraagd wordt met voorgangers die de Heilige Schrift totaal anders lezen en daaruit andere conclusies trekken voor het leven van de gemeente?"

Volgens het rapport moeten ook gemeenten meer gaan samenwerken, anders zouden ze financiële steun mislopen. „Op welke wijze kan er sprake zijn van dwang van bovenaf?" vraagt Vergunst zich af. „De vrijheid van de kerkenraden is een niet op te geven uitgangspunt. Daarom moet het zelfstandig en volwaardig functioneren van deze ambtelijke vergadering –het grondvlak– gestimuleerd worden. Samenwerking tussen gemeenten mag nooit de vrijheid van de Woordbediening in gevaar brengen."

In april zullen concrete beleidsvoorstellen voor de toekomst van het predikantschap op tafel van de synode van de Protestantse Kerk liggen. Aanleiding daarvoor is het vraagstuk hoe in een krimpende kerk de bearbeiding van de gemeenten door predikant en kerkelijk werkers betaalbaar kan blijven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer