Cultuur & boeken

Naamgenoten

Als de meester over de plunderingen door de Gelderse veldheer Maarten van Rossum vertelde, keek hij altijd beschuldigend naar een van zijn leerlingen. Die kon er echter niets aan doen dat hij Maarten van Rossem -overigens met een ”e”- heette.

L. Vogelaar
4 February 2009 08:31Gewijzigd op 14 November 2020 07:14

De latere politiek commentator Van Rossem had daardoor wel gemengde gevoelens ten aanzien van zijn bijna-naamgenoot van eeuwen her. Hij vertelde dat tijdens een bezoek aan het Maarten van Rossum Museum in Zaltbommel.Het is een van de vele anekdotes in het boekje ”Dubbelgangers”. Wim Daniëls, staat er als auteur op de titelpagina. Op de omslag staat hij echter anders vermeld: ’n Wim Daniëls. Wellicht zijn er meer mensen met die naam. En daar gaat zijn boekje over: mensen die door hun naam soms rare dingen meemaken, zeker als ze een naamgenoot hebben die een bekendheid is. Zo gebeurde het dat Hitler, Goering en Stalin in 1938 samen uit eten gingen. Het betrof hier niet de drie beruchte staatslieden, maar drie Zweden. Alleen Hitler, de organisator van het etentje, was niet van plan zijn achternaam te veranderen omdat een naamgenoot op dat moment de wereld onveilig maakte.

Lastiger was wat de zevenjarige Javaid Iqbal uit Engeland meemaakte. Met zijn familie liep hij op vliegvelden urenlange vertragingen op, doordat zijn naam overeenkwam met die van een Pakistaanse terreurverdachte. Een gitarist bleek dezelfde naam te hebben als de voorman van een pedofielenpartij, waarop hij via een krant openlijk afstand nam van diens gedachtegoed. Arabist Hans Jansen, heel vaak verward met een theoloog met dezelfde naam, plaatste een artikel op zijn website: ”Jansen & Jansen: geen van ons beiden is de ander”.

Schrijver Bernlef heet eigenlijk Hendrik Marsman, net als de dichter die omkwam toen hij in 1940 naar Engeland probeerde te ontsnappen. Toen Bernlef eens onder zijn eigen naam werd uitgenodigd voor een lezing, trok iemand aan de bel die het wel erg dom vond dat de organisatie iemand had uitgenodigd die volgens hem allang overleden was.

In het Amerikaanse Iowa City wordt soms de verkeerde Dave Goodner telefonisch bedreigd: de ene is veteraan en steunt de inval in Irak, de andere is een van de leiders van de antioorlogprotesten. In datzelfde Amerika begonnen mensen enthousiast te kwaken als ze Donald Duck ontmoetten; hij zei later dat de gelijknamige stripfiguur zijn jeugd behoorlijk verpest heeft.

N. a. v. ”Dubbelgangers. Je zal ook maar zo heten…”, door Wim Daniëls, uitg. Het Spectrum, Houten, 2008; ISBN 978 90 2742 943 8; 118 blz.; € 9,95.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer