Binnenland

Justitie op jacht naar dieven van pasgegevens

Het openbaar ministerie besteedt extra aandacht aan de bestrijding van skimmen. Het OM bekijkt samen met de politie, het ministerie van Justitie en de banken hoe het illegaal kopiëren van bankpasgegevens kan worden aangepakt.

Binnenlandredactie
30 January 2009 22:20Gewijzigd op 14 November 2020 07:12

Minister Hirsch Ballin van Justitie heeft dat vrijdag aan de Tweede Kamer geschreven. Hij reageerde op vragen van de PvdA en de VVD. De fracties maken zich zorgen over de toename van pinpasfraude. Onder meer kaartautomaten op NS-stations zijn de afgelopen periode geregeld misbruikt door skimmers.Bij het skimmen van bankpassen worden gegevens inclusief pincode gekopieerd. Criminelen kunnen vervolgens met kopieën van de passen de bankrekening van hun slachtoffers plunderen.

Justitie, politie en banken gaan de aard en de omvang van het skimmen in kaart brengen. Ook bekijken ze welke rol de diverse instanties kunnen spelen bij de aanpak van het probleem en welke verbeteringen mogelijk zijn om het skimmen gerichter te bestrijden, aldus Hirsch Ballin.

De politie in Dordrecht waarschuwt voor een oplichter die zich als postbode van TNT voordoet en pincodes skimt. De man belde bij drie slachtoffers aan met een pakketje en vroeg een bedrag te pinnen. Dat pinnen mislukte zogenaamd, maar via het skimmen had hij wel de pincode.

Vervolgens haalde hij met een vervalste betaalpas grote bedragen van de rekeningen van de slachtoffers.

De skimmende neppostbode had vorige week ook al een groot geldbedrag van de rekening van een 78-jarige Delftenaar gehaald. De bejaarde man deed aangifte van oplichting.

Dieven waren tot nu toe vooral actief bij pinautomaten, door die in een onbewaakt ogenblik te „bewerken”, zodat een klant die een transactie verricht niet merkt dat zijn gegevens gekopieerd worden. In dat geval wordt een apparaat gebruikt dat de magnetische strip op de pas kan lezen en kopiëren. Dit apparaat wordt voor de sleuf van de pinautomaat geplaatst en ziet eruit als het echte voorzetmondje.

Banken hebben al lange tijd geleden maatregelen genomen tegen het skimmen. Zo zijn alle pinautomaten tegenwoordig voorzien van een invoermondje. De klant moet er dan op letten dat de invoermond er exact zo uitziet als op het scherm.

Omdat criminelen ook in staat zijn gebleken de echte invoermondjes na te maken, was ook daarvoor weer extra beveiliging nodig. Bij moderne varianten blokkeert de pinautomaat zodra iemand probeert de echte invoermond van het apparaat te verwijderen.

Volgens encyclopedie Wikipedia worden er binnenkort pasjes met zogeheten ”smart chips” op de markt gebracht, die veel van de huidige fraude voorkomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer