„Kerk moet culturen overstijgen”
„Christen worden betekent voor veel moslims in het Midden-Oosten dat ze zich moeten identificeren met de westerse cultuur, de westerse macht en de westerse immoraliteit. Dat willen ze niet. De christelijke kerk in het Midden-Oosten moet de culturen overstijgen en geen machtsblok zijn.”
Dat zei prof. dr. Bernard Reitsma, bijzonder hoogleraar ”de kerk in de context van de islam” aan de Vrije Universiteit, vrijdag in Amersfoort. Hij sprak tijdens een bijeenkomst over christenen in het Midden-Oosten, georganiseerd door de Nederlandse Zendingsraad (NZR).Prof. Reitsma gaf aan dat het niet goed is dat de christelijke kerk in het Midden-Oosten in verband wordt gebracht met de westerse cultuur. Moslims die veranderen, noemen zich om die reden soms volgeling van Jezus en niet christen.
Hij is er voorstander van dat de kerk in het Midden-Oosten zich concentreert op de verkondiging van het Evangelie, kritisch is op ”health and wealth”-activiteiten en zich niet bemoeit met de politiek. „De kracht van de kerk is het getuigenis aangaande Christus.” Een dergelijke kerk mag gerust kleinschalig zijn en zich organiseren in huisgemeenten, zo zei hij.
Drs. Gert-Jan Segers, directeur van het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie, die in Caïro gewerkt heeft, zei dat de komst van de protestantse kerk in Egypte een zegen is geweest. „Op het gebied van het jeugdwerk, het zondagsschoolwerk en de zendingsvisie heeft deze kerk een positieve invloed op de traditionele Koptische Kerk in Egypte.”
Prof. dr. Herman Teule, hoogleraar oosters christendom in Nijmegen, merkte op dat de traditionele kerken in het Midden-Oosten niet te veel gezien moeten worden als gemeenschappen die gefaald hebben en zending benodigen. Hij noemde een Syrisch-orthodoxe kerk in Turkije, waar dichtbij een evangelische kerk gevestigd werd, wat grote spanningen met zich meebracht.
Ds. C. Rentier van de stichting Evangelie & Moslims, die deze gemeente vorig jaar bezocht, gaf hierop aan dat de relatie tussen de kerken verbeterd is. Priester Youssouf ging op bezoek bij de gemeente aan de andere kant van de steeg en is mede daardoor bemoedigd om te blijven.