Kilte is terug tussen de twee Korea’s
Vijandelijke taal klonk vrijdag vanuit de regeringsgebouwen in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang. Het regime van Kim Jong Il liet weten alle contacten met buurland Zuid-Korea te verbreken. Staan Noord en Zuid aan de vooravond van een nieuwe oorlog? Waarschijnlijk niet, maar de kans op militaire incidenten neemt wel toe.
Van de harde taal uit Pyongyang worden vooral de verarmde en hongerende burgers van het geïsoleerde Noord-Korea de dupe, omdat Zuid-Korea vooral hen de afgelopen jaren te hulp kwam. Ook de al bijna zestig jaar van elkaar gescheiden families in Noord en Zuid moeten erop rekenen dat er voorlopig geen ontmoetingen geregeld zullen worden.Een verrassing is de Noord-Koreaanse aankondiging van vandaag zeker niet. Zo was het westerse waarnemers al opgevallen dat Kim Jong Il op nieuwjaarsdag voor het eerst in veertien jaar niet een fabriek of het mausoleum van zijn vader Kim Il Sung bezocht, maar het glas hief te midden van militairen aan het oorlogsfront, dat wil zeggen aan de grens met Zuid-Korea. Daar lanceerde Kim ook nog eens een ongekend felle aanval op de Zuid-Koreaanse regering, die hij typeerde als „fascistische, leugenachtige hielenlikkers.” Toen was al duidelijk dat de kilte terug is tussen Noord en Zuid.
Maar ook aan Zuid-Koreaanse zijde waren daar al signalen van opgevangen. Zo meldde het officiële Zuid-Koreaanse nieuwsagentschap Yonhap vorige week omstandig dat er in Noord-Korea „een nieuwe opvolger” voor Kim Yong Il was benoemd: Kims derde zoon Jong Un. De geheime dienst zou het nieuws van een informant in het regime hebben doorgekregen. Noord-Korea reageerde woedend, en hekelde het bericht als een poging van het zuiden om verdeeldheid binnen het regime te zaaien.
Duidelijk is dat er aan Zuid-Koreaanse kant ook een killere wind waait, sinds daar Lee Myung Bak, een president van conservatieven huize, aan het roer staat. Hij en zijn partij moeten niets hebben van de zogenaamde „Sunshine-policy” van zijn socialistische voorgangers, die neerkwam op steun en andere lievigheid zonder dat daar aan Noord-Koreaanse kant iets lievigs tegenover stond.
Lee Myung Bak weigert nog langer sinterklaas te spelen. Zo maakte hij onlangs duidelijk dat Seoul niet van plan is miljoenen dollars aan hulpgoederen naar het noorden te zenden, terwijl Pyongyang blijft weigeren zijn nucleaire programma op te geven. Juist die Zuid-Koreaanse hulp heeft Seoul nodig om economisch op de been te blijven.
De Britse Koreakenner Aidan Forster Carter verklaarde de agressieve taal van Pyongyang vanochtend vanuit het Obama-effect. Kim Jong Il wil op deze manier aandacht vragen van de nieuwe Amerikaanse president, nu die met voortvarendheid het conflict in het Midden-Oosten wil aanpakken (naast de oorlogen in Irak en Afghanistan). Het vooralsnog enige riskante daarvan is volgens hem dat het risico van incidenten is toegenomen.