Koninklijke fotoalbums opnieuw geopend
Koningin Wilhelmina fietst in 1949 tegen de storm in door Den Haag. Koningin Juliana is in 1979 op bezoek in Staphorst. President Bush sr. bezoekt in 1989 koningin Beatrix. Het zijn drie foto’s met een verhaal. Dat verhaal wordt verteld op de tentoonstelling ”Een Koninklijk Album. Deel 10” in de stallen van Paleis Het Loo in Apeldoorn.
Samensteller van de expositie is drs. E. van Heuven-van Nes. De opening van de fototentoonstelling door prof. mr. Pieter van Vollenhoven was tevens haar afscheid van Paleis Het Loo. Ruim 33 jaar was zij met diverse werkzaamheden betrokken bij het paleis, sinds 1984 als conservator tekeningen, prenten, foto’s, penningen en munten.De laatste jaren hield Renny van Heuven zich vooral bezig met foto’s. Veel, heel veel foto’s gingen door haar handen. „Foto’s staan erg in de belangstelling. Kijk maar hoeveel opnamen er de laatste tien jaar van de koninklijke familie zijn gemaakt en gepubliceerd. Vroeger werden foto’s in musea meer als documentatiemateriaal gezien. Dat is veranderd.”
Voor de tentoonstelling ”Een Koninklijk Fotoalbum” selecteerde Van Heuven de afgelopen tien jaar opvallende foto’s met Oranjes erop in de vorige eeuw. „Dat begon in 2000 met alle foto’s van de jaren met een nul aan het einde: 1900, 1910, 1920 etc. Dit jaar sluiten we het fotoproject af met foto’s uit de 9-jaren: 1909, 1919 tot en met 1999. We hebben zo heel een hele eeuw in beeld gebracht.”
De foto’s bij elkaar laten een eeuw Nederlandse geschiedenis zien. „De Oranjes waren bij alle belangrijke momenten aanwezig.”
In de eerste helft van de expositie -die een jaar lang is te zien- is vooral Juliana aanwezig: haar doop, op vakantie, de onthulling van monument ”De vrouw van Putten” en een staatsbezoek aan de dictator keizer Haile Salassi van Ethiopië. Verderop neemt koningin Beatrix samen met haar gezin steeds meer ruimte in.
Vriendin
Prinses Máxima doet nog net mee. Bij het jaar 1999 hangt een foto van haar. Ze loopt in New York van of naar haar kantoor. Officieel is er nog niets bekend, maar van alle kanten komen signalen dat dit de nieuwe vriendin is van prins Willem-Alexander. „Ik vind het leuk haar zo toch nog net in de expositie te kunnen tonen. Dat maakt het verhaal compleet.”
Het foto-overzicht verdwijnt volgend jaar niet in een archief. Eind april verschijnt bij uitgeverij Thoth een fotoboek met daarin een grote selectie van alle foto’s die deel uitmaakten van de tien afleveringen van ”Een Koninklijk Fotoalbum”. „Het was lastig om te kiezen. Elke foto was bijzonder. Het is echter onmogelijk alle foto’s af te drukken. Dan zou het boek veel te duur en te dik zijn geworden.”
De laatste foto van de tentoonstelling is een onbekende. „Hij is gemaakt op de laatste dag van 1999. Mooi hè? Echt een afsluiter. Prins Bernhard staat er met al zijn kleinkinderen op, de nieuwe generatie, de toekomst van de nieuwe eeuw. De koninklijke familie vierde dat jaar de eeuwwisseling in India.”
De conservator kon de foto te pakken krijgen dankzij goede contacten. „Ik heb een aantal foto’s, waaronder deze, van prinses Margriet mogen gebruiken. Ook prins Bernhard heeft meegewerkt. Voor zijn dood ben ik op Paleis Soestdijk geweest en heb ik albums uit zijn collectie mogen bekijken. Zo vond ik een onbekende opname waarop prins Bernhard in 1963 na de moord op president Kennedy, diens vrouw, Jacqueline Kennedy, condoleert. De prins vond het meestal goed als ik een foto wilde reproduceren.”
Paardengetrappel
In de jaren bij Paleis Het Loo zag Van Heuven heel wat royalty’s passeren. Bijzondere herinneringen heeft ze aan het bezoek van koningin Elizabeth en prins Philip van Engeland aan Apeldoorn in 1988. „Zij arriveerden in een rijtuig. Je hoorde het paardengetrappel op het voorplein. Trompetters bliezen boven op het dak op hun instrument. Het leek toen even of we in de 17e eeuw waren; net alsof stadhouder Willem III thuiskwam op Het Loo. Prachtig was dat.”
Verder denkt zij terug aan het huwelijk van prins Maurits en prinses Marilène en de viering van de 40e verjaardag van prins Willem-Alexander. Ook het bezoek van koning Boudewijn en koningin Fabiola was een hoogtepunt. „Helaas overleed de Belgische koning een paar maanden later.”
Nu Van Heuven de deur van Paleis Het Loo achter zich dichttrekt, betekent dat niet dat zij stopt met publiceren. „Ik wil nog een boek schrijven. Bij de voorbereiding van de grote Emmatentoonstelling in 1989-1990 stuitte ik op bijzondere brieven van koningin Wilhelmina aan haar Engelse gouvernante. Daar wilde ik altijd nog een keer een boek van uitgeven. Ik ben er al mee bezig geweest. Nu hoop ik eindelijk de tijd te hebben dat weer op te pakken.”