Kerk & religie

„PKN én pinksterkerk getuigen van Jezus”

„Onze maatschappij heeft een fris en nieuw of vernieuwend getuigenis nodig over Jezus Christus. Dat kan vorm krijgen in een dialoog zoals die zich tussen onze beide kerkbewegingen begint te vormen.” Pinkstervoorman Peter Sleebos sprak vrijdag op een ontmoetingsdag van Centraal Weekblad met dr. Arjan Plaisier, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland, over de weg van toenadering tot elkaar.

Kerkredactie
30 January 2009 09:30Gewijzigd op 14 November 2020 07:12
NIJKERK – „Onze maatschappij heeft een fris en nieuw of vernieuwend getuigenis nodig over Jezus Christus. Dat kan vorm krijgen in een dialoog zoals die zich tussen onze beide kerkbewegingen begint te vormen.” Pinkstervoorman Peter Sleebos sprak vrijdag op
NIJKERK – „Onze maatschappij heeft een fris en nieuw of vernieuwend getuigenis nodig over Jezus Christus. Dat kan vorm krijgen in een dialoog zoals die zich tussen onze beide kerkbewegingen begint te vormen.” Pinkstervoorman Peter Sleebos sprak vrijdag op

Sleebos’ eerste ervaring met de gereformeerde traditie was niet geheel en al positief. „Ik werd gewikt en gewogen”, zei hij, doelend op de eerste contacten met zijn synodaal gereformeerde schoonfamilie, veertig jaar geleden. „Ik verbaasde me soms over het kritisch nabespreken van de preek. Ik begreep ook weinig van het gewicht dat de historische geschriften van de kerk hadden”, daarmee verwijzend naar de belijdenisgeschriften, die volgens hem soms meer gezag hadden dan de Bijbel. Ook over de bekering en de „inwoning van de Heilige Geest” constateerde de jonge Sleebos verschillen.Vanuit persoonlijk perspectief zochten Sleebos en dr. Arjan Plaisier op de in Nijkerk belegde ontmoetingsdag van het Centraal Weekblad, opinieblad binnen de Protestantse Kerk in Nederland, naar een ”gedeeld geloven”.

Niet alleen in Sleebos’ jeugd, maar ook in zijn tijd als voorzitter van de Vereniging van Pinkster- en Evangeliegemeenten, was de relatie met gevestigde kerken lange tijd minimaal. Beide kerken koesterden minachting voor elkaar vanwege verschillende opvattingen over kerk en geloof. Maar „dat was toen en de verschillen leken groter dan de overeenkomsten.”

In de jaren negentig waren al gesprekken tussen beide kerken, die echter zonder vervolg bleven. Sleebos en dr. Plaisier spraken vandaag over het bezoeken van elkaars synodes in september en november 2007. Destijds omhelsde synodepreses van de Protestantse Kerk, ds. G. de Fijter, Sleebos als teken van verzoening. Daarmee werd „een wissel omgezet”, aldus dr. Arjan Plaisier. Niet lang daarna werd een associatieovereenkomst door de Protestantse Kerk met de Vrije Evangelische Gemeenten ondertekend. Een jaar later, in oktober 2008, werd een commissie ingesteld om de dialoog tussen beide kerken te versterken. Dr. Plaisier zag zich „door God geplaatst” op deze weg van de dialoog. „Verworvenheden van de vorige eeuw kunnen niet zomaar worden meegenomen.”

In het gereformeerd protestantisme, kan het werk van de Heilige Geest worden verengd, is de ervaring van dr. Plaisier als hij terugkijkt op zijn kinderjaren. „Het ging en gaat om Christus en de ziel, alles draaide om de vraag hoe ik aan het heil kom. In het meer oecumenisch georiënteerde deel van de kerk dreigde het werk van de Geest juist te verdampen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer