EU komt met standpunt klimaatoverleg
De Europese Unie heeft woensdag haar onderhandelingspositie uiteengezet bij de klimaatbesprekingen die later dit jaar in Kopenhagen plaatsvinden en die een vervolg moeten opleveren voor het klimaatverdrag van Kyoto.
Onderdeel van de presentatie was een plan van milieucommissaris Stavros Dimas om de armste landen financieel tegemoet te komen. Zij kunnen onmogelijk de 54 miljard euro per jaar opbrengen die nodig zijn om de maatregelen te treffen die de klimaatverandering kunnen tegengaan, zei Dimas.De EU zet in op een nieuw klimaatverdrag dat ervoor zorgt dat de uitstoot van kooldioxide in 2020 tot 30 procent onder het niveau van 1999 is gezakt en dat de opwarming van de aarde onder de 2 graden Celsius blijft. De dertig landen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), die tot de welvarendste van de wereld behoren, zouden zich moeten verplichten tot verlaging van hun schadelijke uitstoot en deelname aan een systeem ter verhandeling van emissierechten. China, India en Brazilië zouden de bereidheid moeten hebben zich uiterlijk 2020 bij deze afspraken aan te sluiten.
Anders dan in eerdere ontwerpteksten wordt in het plan van Dimas geen bedrag genoemd dat de rijkere landen, waaronder de lidstaten van de EU, zouden moeten uittrekken om armere landen te helpen ook minder broeikassen uit te stoten en te investeren in duurzame energiebronnen.
In de eerdere teksten was sprake van een bedrag van dertig miljard euro per jaar. Dimas zei dat er waarschijnlijk ongeveer zoveel geld nodig is, maar dat de hoogte van het bedrag mede afhangt van de ’ambities’ van de arme landen en dus onderhandelbaar is. Hij ontkende dat het bedrag zou zijn geschrapt onder druk van lidstaten die zich vanwege de economische crisis voor hoge kosten geplaatst zien.
Hulporganisaties en milieugroepen reageerden zeer teleurgesteld en zeiden dat het weglaten van een concreet bedrag de geloofwaardigheid van de EU als koploper in de strijd tegen de klimaatverandering aantast. Concrete financiële toezeggingen zijn nodig om vertrouwen van de arme landen te winnen bij de pogingen een klimaatverdrag rond te krijgen, zei Greenpeace. ActionAid zei dat de EU haar eisen lager stelt op een moment dat de wereld juist meer moet doen om de klimaatverandering tegen te gaan. Volgens de twee groepen zouden de rijke landen 125 miljard euro per jaar moeten uittrekken om de arme landen te helpen.
De EU–landen hebben in december afgesproken hun broeikasgassen uiterlijk 2020 met 20 procent te verminderen en te zorgen dat 20 procent van hun energie tegen die tijd uit wind, zon en andere duurzame bronnen wordt gewonnen. Ze zeggen bereid te zijn tot 30 procent te gaan als grootmachten als de VS, Rusland en China daar ook mee instemmen.