Kerk & religie

Orthodoxen hopen op steun Kirill

Orthodoxe christenen in Oost-Europa hopen dat patriarch Kirill, de nieuwe leider van de Russisch-Orthodoxe Kerk, hen zal steunen en protestantse kerken tegemoet zal komen.

Stefan J. Bos
28 January 2009 12:04Gewijzigd op 14 November 2020 07:11
Priester Ioann Kadar hoopt op een diepgang in de opleving binnen de Russisch-Orthodoxe Kerk. Foto's Stefan Bos
Priester Ioann Kadar hoopt op een diepgang in de opleving binnen de Russisch-Orthodoxe Kerk. Foto's Stefan Bos

Dat zegt Ioann Kadar, Russisch-orthodox priester in Boedapest. „Wij hebben vanmorgen in mijn parochie nog gebeden voor een goede bestuurder”, vertelt de 50-jarige Kadar.Kirill wordt gezien als voorstander van modernisering binnen de ruim 75 miljoen zielen tellende Russisch-Orthodoxe Kerk. Dat is goed nieuws in een periode dat de denominatie een „opleving” meemaakt tot „ver buiten de landsgrenzen van Rusland”, meldt Kadar.

Ook in Hongarije, dat jarenlang bezet werd door Russische troepen, sluiten mensen zich aan bij de Russisch-Orthodoxe Kerk. Kadar ziet dat als een teken van verzoening. „Na de val van het communisme werden Russen hier niet overal vriendelijk ontvangen. Ik denk dat deze Hongaarse vijandigheid meer te maken had met boosheid over de Sovjet-Unie. Dat er ook veel niet-Russen in onze kerk zijn, laat zien dat God de deuren opent voor iedereen”, aldus Kadar.

Maar hij vindt dat de moederkerk in Moskou meer zal moeten doen voor orthodoxe christenen in de voormalige satellietstaten. „Begin jaren negentig was de kerk vooral bezig uit de ruïnes van atheïsme en communisme te herrijzen. Er waren hooguit 6000 kerkgebouwen en 16 kloosters in gebruik in Rusland en Oekraïne. Nu zijn er in die buurlanden 30.000 kerken en 800 kloosters. Ook in andere Oost-Europese landen nam dat aantal toe. Daar zal de moederkerk rekening mee moeten houden.”

Kijken over de landsgrenzen is ook belangrijk om scheuringen te voorkomen, zegt Roman Lunkin, hoofd van het Religie- en Wetinstituut van de Russische Academie van Wetenschappen in Moskou. Kirill had als kerkelijk afgezant voor externe betrekkingen een rol in het verenigen van kerken buiten Rusland. „Maar nu zal hij als patriarch rekening moeten houden met separatisten in Oekraïne en meer traditionele stromingen die hem als te modern zien.”

Verder is het volgens priester Kadar tijd voor meer samenwerking met niet-orthodoxe kerken. „Daarbij denk ik aan betere relaties met rooms-katholieke en protestantse stromingen, waaronder gereformeerde denominaties, baptisten en evangelischen.”

Hij verwijt plaatselijke autoriteiten in Rusland dat ze misbruik maken van spanningen tussen de Russisch-Orthodoxe Kerk en groeiende vrije christelijke groepen. Die groepen beklagen zich volgens Kadar over discriminatie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer