Stichting stuurt brief aan Duitse predikanten
Zo’n 16.500 predikanten in Duitsland ontvangen volgende week een schrijven waarin zij gewezen worden op het rijke erfgoed van de Reformatie. Bij de ”Pfarrerbrief” is ook een boekje gevoegd, met daarin onder meer het Bijbelleesrooster van de Schotse predikant R. M. MacCheyne.
Initiatiefnemer van de actie is de interkerkelijke Stichting Vrienden van Heidelberg en Dordrecht. Deze stelt zich ten doel „het rijke erfgoed dat vanuit Duitsland tot ons is gekomen, opnieuw onder de aandacht van de Duitsers zelf te brengen.”Zeventig jaar na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog groeit er in Duitsland een geslacht op dat voor dit erfgoed weer wat open lijkt te staan, constateert secretaris M. Timmermans uit Veen. „Heel frappant: deze week ontving ik een brief van een gemeente in Hamburg die zich per 1 januari had afgescheiden van haar kerkverband. Een van de redenen: ze was er steeds meer achter gekomen dat in de prediking niet de vrije wil van de mens, maar Gods soevereiniteit centraal moet staan.”
In de brief aan de 16.500 ”Pfarrer und Pfarrerinen” noemt de stichting de vele lege kerken in Duitsland het gevolg van het feit dat er „een halve waarheid wordt verkondigd.” Timmermans: „Duitsland moet terug naar de drie sola’s van de Reformatie.”
Als aanspreekpunt voor belangstellenden wordt in het schrijven verwezen naar de Duitse predikant ds. Sebastian Heck, die in Heidelberg een „reformierte Gemeinde” wil „planten.” Ds. Heck en zijn gezin wonen sinds augustus vorig jaar in deze stad, de bakermat van de Heidelbergse Catechismus. Met nul begonnen, bezoeken inmiddels tien mensen de ”Gottesdiensten” bij hem aan huis, aldus Timmermans.
De secretaris deelt verder mee dat ds. Heck mogelijk nog dit jaar gebruik kan gaan maken van de Heilige Geistkirche in Heidelberg. Plannen zijn er ook om op de zolder van de Heilige Geistkirche een „klein museum” te gaan inrichten. „Ik heb daarover contact met de Duitse ambassadeur in Den Haag, Thomas Läufer. Die heeft toegezegd hierover te willen meedenken.”
Het museumpje zal een plek krijgen „op de plaats waar ooit de beroemde Bibliotheca Palatina stond. Deze is destijds naar Rome weggesleept door keizer Maximiliaan. Onze erfenis en een aantal prachtige handschriften liggen dus in de kelders van het Vaticaan. Daarom: als het museum maar half tot stand komt, vragen we die stukken terug van de Duitse paus Benedictus XVI.”