Rome en Jeruzalem
Paus Benedictus XVI heeft zaterdag een bisschop gerehabiliteerd die beweert dat er in de Tweede Wereldoorlog geen Joden zijn vergast. De kerkleider zette de rehabilitatie door, ondanks waarschuwingen van Joodse leiders dat de stap de banden tussen de Rooms-Katholieke Kerk en het Jodendom ernstig zou schaden en antisemitisme zou aanwakkeren.
De in Engeland geboren Richard Williamson zei vorige week voor de Zweedse televisie dat er „overweldigende” bewijzen zijn dat er nooit gaskamers hebben bestaan. Volgens hem stierven er maximaal 300.000 Joden in naziconcentratiekampen, maar kwam niemand om in een gaskamer.Het is niet het eerste incident tussen Rome en Jeruzalem sinds paus Benedictus XVI aan het hoofd staat. Zeer recent, tijdens de oorlog tussen het Israëlische leger en Hamas in de Gazastrook, vergeleek een kardinaal de Gazastrook met een concentratiekamp van de nazi’s. Je hoeft geen historicus te zijn om te weten dat je met zo’n opmerking een open zenuw bij Joden over de hele wereld raakt.
De reacties vanuit Israël op de rehabilitatie van bisschop Williamson zijn uiterst scherp. Zo noemde Yad Vashem in Jeruzalem de beslissing van de kerk „een brutale aanval op de waarheid.”
Officiële woordvoerders van het Vaticaan zeggen inmiddels dat de rehabilitatie niets te maken heeft met de uitspraak van Williamson over de Holocaust. De rehabilitatie is volgens de kerk een binnenkerkelijke kwestie. De mening van de bisschop over de Holocaust wordt door de kerk scherp veroordeeld. De Nederlandse bisschoppen hebben gisteren, overigens zonder het Vaticaan af te vallen, de uitspraken van Williamson ook bijzonder fel afgewezen.
Toch kan geconcludeerd worden dat er in Rome onvoorstelbaar onhandig geopereerd wordt met betrekking tot het Jodendom. Bisschop Williamson, die destijds zijn wijding ontving zonder toestemming van de paus, werd gezien als scheurmaker omdat hij zich niet onder het gezag van de heilige stoel wilde plaatsen. Nu hij bereid is dat alsnog te doen, is dat het Vaticaan blijkbaar een hoge prijs waard. De uitspraken van Williamson over de Holocaust zijn immers bepaald geen verbaal slippertje. Veel eerder en veel vaker heeft Williamson verkondigd dat de Holocaust een Joodse leugen is en dat de Joden het christendom willen vernietigen en de troon van de antichrist in Jeruzalem willen vestigen.
Juist in dat licht bezien, is het spreken over een binnenkerkelijke kwestie en over persoonlijke opvattingen van de betrokken bisschop regelrechte nonsens. Er is een duidelijk patroon in zijn opmerkingen zichtbaar. In het Vaticaan hadden alle alarmbellen moeten gaan rinkelen. Het is onbegrijpelijk dat de Rooms-Katholieke Kerk een priester die bereid is te buigen voor het gezag van de paus weer in de schoot van de kerk opneemt, terwijl bekend is hoe deze man denkt en preekt over Jodendom en Holocaust.
De Duitse paus Benedictus XVI zou een voorbeeld moeten nemen aan de wetten van zijn geboorteland. In Duitsland is iemand die de Holocaust ontkent strafbaar. Blijkbaar beseft Berlijn beter welke ontstellende dingen er in de Tweede Wereldoorlog zijn gebeurd dan Rome.