Iran hekelt EU-besluit Volksmoedjahedien
Iran heeft het besluit van de Europese Unie om de oppositiegroep Volksmoedjahedien (Strijders van het Volk) van de lijst van terroristische organisaties te schrappen maandag scherp veroordeeld.
Iran zegt dat de Volksmoedjahedien „het bloed van duizenden Iraniërs en niet-Iraniërs” aan hun handen hebben.Het EU-besluit moedigt terrorisme aan en toont dat het blok ten aanzien van terrorisme met twee maten meet, zegt het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.
Het ministerie wijst er op dat de Volksmoedjahedien –in Iran Monafeqin of hypocrieten genoemd– geweld nooit hebben afgezworen, nooit de wapens hebben neergelegd en zich aan terrorisme schuldig blijven maken. De groep stond sinds 2002 op de Europese terreurlijst, maar heeft die beslissing via de Europese rechter met succes aangevochten.
Diverse Europese gerechtshoven oordeelden dat de EU nooit behoorlijk duidelijk heeft gemaakt waarom de bezittingen van de groep precies bevroren moesten worden.
De Nederlandse minister Verhagen van Buitenlandse Zaken zei gisteren dat het EU-besluit een uitvloeisel is van deze juridische uitspraak. Als er nieuwe bewijzen zijn tegen de beweging kan ze weer opnieuw op de EU-lijst worden opgenomen.
De groepering is in de jaren zestig van de vorige eeuw opgericht en wordt officieel geleid door Maryam Rajavi. Ze streeft een marxistisch-islamitisch programma na. In de jaren zeventig en tachtig pleegde ze aanslagen in Iran. De beweging vocht in de oorlog tussen Irak en Iran (1980-1988) aan de zijde van de Iraakse troepen van Saddam Hussein. In 2001 heeft ze het geweld afgezworen. De groep staat wel op de Amerikaanse terreurlijst. Frankrijk liet weten inmiddels bij het Europese Hof in Luxemburg beroep te hebben aangetekend tegen het van de lijst halen van de groep.
Minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner zegt dat Frankrijk de komende maanden nieuwe informatie over de groep zal overleggen die aantoont dat de organisatie wel degelijk op de terreurlijst hoort te staan. Hij weidde daar niet over uit.
Secretaris-generaal van de NAVO De Hoop Scheffer heeft gisteren ondertussen gezegd dat het Westen ook met Iran in gesprek moet over het toenemende geweld in Afghanistan.
Volgens De Hoop Scheffer moeten landen uit de regio worden betrokken bij het streven van westerse landen naar politieke stabiliteit in Afghanistan. Dat de NAVO-baas daarbij ook Iran noemt is verrassend.