Obama pleit voor strengere milieuregel
Barack Obama wil afzonderlijke Amerikaanse staten toestaan landelijke maatregelen tegen CO2-uitstoot plaatselijk aan te scherpen.
Dat heeft de Amerikaanse president maandag gezegd. Staten zoals Californië, die eigenlijk strenger zouden willen optreden tegen de uitstoot van CO2, zouden dan niet meer worden gehinderd door regels uit Washington, die voor de Verenigde Staten in het algemeen gelden.Obama zei dat de regering staten niet moet tegenwerken, maar het juist mogelijk moet maken om hogere eisen te stellen aan de zuinigheid van auto’s en vrachtwagens. „Amerika laat zich niet gijzelen door afnemende brandstofvoorraden”, zei de president in het Witte Huis. Hij zou de EPA, het federale bureau voor milieubescherming, opdracht geven nog eens te kijken naar regels die het staten verbieden om strenger te zijn dan de federale overheid.
Californië en dertien andere staten wilden eigenlijk strengere eisen stellen aan de CO2-uitstoot van voertuigen. Maar dat mocht niet onder de regering-Bush. Gouverneur Arnold Schwarzenegger riep Obama vorige week in een brief op de staten de kans te geven een landelijke voortrekkersrol te vervullen als het gaat om het tegengaan van luchtverontreiniging. Volgens Schwarzenegger zou Amerika op den duur ook wereldwijd een pioniersrol kunnen vervullen op milieugebied.
John Boehner, voorman van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, noemde Obama’s voornemen slecht getimed. „De autofabrikanten in ons land hebben het moeilijk. Bedrijfsstructuren worden drastisch omgegooid en banen worden geschrapt, alleen maar om het hoofd boven water te houden”, zei zijn woordvoerster. „En nu moeten ze voldoen aan de Californische uitstootstandaard en worden ze gedwongen daar miljoenen aan uit te geven in plaats van dat geld te besteden aan het redden van Amerikaanse banen.”
Het overkoepelend samenwerkingsverband van Amerikaanse autofabrikanten leek minder negatief. „Een benadering die de kloof dicht tussen ideeën over brandstofzuinigheid en CO2 op federaal niveau en op het niveau van de staat kan in principe op goedkeuring rekenen”, aldus een woordvoerster.
Obama riep volksvertegenwoordigers op voor het economische reddingsplan van 825 miljard dollar te stemmen. Dat geld is bedoeld om de economie van de Verenigde Staten te stimuleren. Naar verwachting zal de Senaat het reddingsplan vandaag behandelen.