Godslastering (II)
De stemming in de Tweede Kamer vóór afschaffing van het verbod op godslastering (RD 21- 1) betekent weer een stap verder op de helling om het christelijke, gegrond op Gods onfeilbaar Woord, te doen verdwijnen van de aarde. Op deze helling glijden we steeds verder naar het einde.
Ons geliefde Nederland, weleer genoemd ”het Israël van het Westen”, is geworden tot een vloekende natie! Hoe erg, dit te moeten noemen. Vloeken is alom ingeburgerd. Woningen worden gebouwd met vloeken. Op straten en wegen kom je het vloeken tegen. Horen we het nog? Wat een arbeid voor de Bond tegen het vloeken, ze zouden met ons wel een bidstond uit kunnen schrijven. Je hoort onder ons soms zeggen: Waar gaan we heen? Beter is het om te zeggen: Waar zijn we al? De tijdgeest vliegt door ons land. De Heere zegt: Als Ik terugkom, zal Ik nog geloof vinden? enzovoort. Er zal zeker geloof zijn, maar de grote vraag is of God ervan afweet.Het ziet alles op de wederkomst op de wolken van Hem Die „te komen staat.” Voor ons allen een aansporing om ons te haasten om God te zoeken, ja, Hem te vinden, nu het nog kan. Laten wij daarom in gebed knielen voor land, volk en kerk, en al de onzen.
J. Glas
Mientekade 44
1165 LP Halfweg
Voetstappen
Wat leven we toch in een geweldige tijd hè? In RD 21-1 las ik: „Ik hoor de voetstappen van de Messias.” Dat sprak me erg aan, en het werd door een joodse man gezegd, geweldig! Er is nog geen vrede in het Midden-Oosten, want vrede komt er pas als de Vredevorst er is, de Heere Jezus. En Israël is natuurlijk erg in het nieuws. In Zach.12 staat dat alle volken naar Jeruzalem trekken. „Ik zal Jeruzalem maken tot een steen…” (vers 3). Wie weet hoe snel dat allemaal zal gebeuren.
R. Slobbe-de Jonge
Ch. de Bourbonstr. 2
2741 CC Waddinxveen
Atheïsme
Ook in Nederland poogt men reclame te gaan maken voor het atheïsme (RD 24-1). Ook in deze kwestie is het meer dan nuttig naar het verleden te kijken. Ik geef drie illustraties: Ds. Carolus Tuinman (1659-1728) waarschuwde reeds tegen het opkomende atheïsme. Ds. Robertus Alberthoma (1690-1772) sprak in 1736 van „de verschrikkelyke ongodisterye.” In de toenmalige Deutsche Demokratische Republik (opgericht in oktober 1949) hadden in 1956 –een zegenrijk jaar– de leden van de Freie Deutsche Jugend, de communistische staatsjeugdbeweging, ter gelegenheid van dankdag voor de oogst overal spandoeken aangebracht met de slagzin: ”Ohne Gott und Sonnenschein, holen wir die Ernte ein” (Zonder God en zonneschijn halen wij de oogst binnen, red.). In 1706 verscheen van de hand van ds. Abraham Hellenbroek (1658-1731) ”Voorbeeld der godlyke waarheden”. In dit befaamde catechisatieboekje citeert hij (in hoofdstuk I, vr. 4) Psalm 14:17, over de dwaas, die zegt: Daar is geen God. En dan klinkt daar de bijkans onovertroffen reactie: „Dat is meer een wensen, dan een dadelijk geloven dat er geen God is.” De eerste zin in de thans voorgestelde slogan luidt: ”Er is waarschijnlijk geen God”. Dus: géén dadelijk geloven. Dat frappeert! In het begin van het boek Prediker –en de Prediker is wijs geweest– lezen we dat er niets nieuws is onder de zon; „hetgeen er geweest is, dat zal er zijn.”
K. A. Gort
Kerkplein 40
3881 BH Putten
Teraardebestelling
In toenemende mate erger ik me aan het woord teraardebestelling in de berichtgeving in uw krant, laatstelijk in RD 18-1. Het gaat me om het laatste gedeelte van dit woord, namelijk ”bestelling”.
Ik vind dit woord niet passend. Ook in de Heilige Schrift komen we dit woord of iets van dergelijke strekking niet direct tegen als het gaat om de uitvaart van een dierbare. Het Woord van God gebruikt op diverse plaatsen het ‘gewone’ woord begraven. Laten we daarom niet meer ”teraardebestelling” gebruiken, maar ”begrafenis”. We doen namelijk geen bestelling, maar we zaaien een lichaam in de aarde. Daar zal het rusten tot de opstanding op de jongste dag.
Kees Mouw
Putterweg 68
3851 GE Ermelo
Naschrift:
Zeer oude betekenissen van ”bestellen” zijn: ”beschikken”, of: ”brengen”. Zo gebruikt de Statenvertaling het soms ook, zie vooral 2 Kon. 5:24 en Gal. 3:19. Uitdrukkingen als ”ter aarde bestellen” en ”aan de schoot der aarde toevertrouwen” zijn dus, hoewel wat verouderd, zeker niet ongepast.
Hoofdredactie