Ontknoping nadert in Aholdfraude
De spraakmakende strafzaak tegen vier oud-bestuurders van supermarktconcern Ahold bereikt deze week de ontknoping.
Woensdag velt het gerechtshof in Amsterdam zijn oordeel over het viertal. Voormalig topman Cees van der Hoeven, oud-financieel topman Michiel Meurs en oud-bestuurslid Jan Andreae riskeren gevangenisstraf.De verdachten staan terecht voor hun aandeel in wat Neerlands grootste boekhoudschandaal is gaan heten. Het openbaar ministerie verdenkt het viertal onder meer van het valselijk opstellen van jaarrekeningen, het oplichten van de accountant en publieksmisleiding.
De rechtbank veroordeelde in mei 2006 drie van de vier verdachten. Ex-commissaris Roland Fahlin (Zweed) werd vrijgesproken. De straffen vielen lager uit dan het OM had geëist, waarop justitie besloot in hoger beroep te gaan, net als de verdachten, die vrijspraak willen.
De behandeling voor het gerechtshof was de afgelopen maanden minutieus. Behalve het uitgebreid verhoren van de verdachten werden getuigen gehoord en ging het hof uitgebreid in op de mogelijke motieven van de verdachten bij hun handelen. Eind oktober formuleerde advocaat-generaal Peter Greve de strafeis.
Van der Hoeven hoorde vijftien maanden celstraf, waarvan vijf maanden voorwaardelijk, tegen zich eisen. Meurs hoorde een eis van twaalf maanden, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Tegen Andreae eiste het OM zes maanden cel, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Ook wil het OM dat het hof Andreae een werkstraf van 120 uur en een geldboete van 120.000 euro oplegt. Fahlin zou een voorwaardelijke straf moeten krijgen van zes maanden cel en een boete van 120.000 euro.
De oud-topman reageerde geëmotioneerd op de strafeis. Hij zei niet te begrijpen waarom hij een hogere gevangenisstraf zou moeten krijgen dan Meurs, „gezien zijn betrokkenheid” in de zaak. Meurs was nauw betrokken bij de totstandkoming en ondertekening van de zogenoemde control en side letters. Beide houden vol nooit criminele intenties te hebben gehad.
Het hof beslist ook of gedupeerde aandeelhouders recht hebben op schadevergoeding.
Voor het supermarktconcern is de zaak afgedaan. Ahold had al schoon schip gemaakt en schikte met aandeelhouders, de Amerikaanse autoriteiten en de betrokken oud-bestuurders.