Kerk & religie

Amerika bidt om wijsheid en tolerantie

Ds. Rick Warren heeft in zijn gebed bij de inauguratie van Obama zijn evangelicale kleur getoond door het aanroepen van de naam van Jezus. Door het persoonlijk te houden, meed hij de controverse.

Kerkredactie
21 January 2009 10:58Gewijzigd op 14 November 2020 07:08
Ds. Rick Warren spreekt een gebed uit bij de inauguratie van Obama (links). Foto EPA
Ds. Rick Warren spreekt een gebed uit bij de inauguratie van Obama (links). Foto EPA

De keten van godsdienstige ceremoniën rond de inauguratie van Barack Obama begon zondag met een gebed van de omstreden anglicaanse bisschop V. Gene Robinson tot „de God van ons velerlei begrip.”Robinson bad om wijsheid, kracht en veiligheid voor de nieuwe president, en voor het volk om geduld, nederigheid, respect en compassie.

Hij vroeg om tranen vanwege de lijdende wereld, en toorn vanwege discriminatie: „Zegen ons met toorn over discriminatie in binnen- en buitenland van vluchtelingen en immigranten, vrouwen, kleurlingen, homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transseksuelen.”

Robinson, omstreden vanwege zijn openlijk homoseksuele leefwijze, leek daarmee de controverse niet te schuwen en orthodoxe christenen te bevestigen in hun bezwaren.

De evangelicale voorganger Rick Warren, die gisteren het openingsgebed bij de inauguratie uitsprak, sloeg een verzoenender toon aan.

Hij bad om wijsheid, moed en bescherming voor de nieuwe president, om vrijheid en gerechtigheid voor allen, om zuivere bedoelingen, om vergeving, om een leven in het licht van de eeuwigheid: „Mogen we nooit die ene dag vergeten waarop alle naties, alle mensen rekenschap moeten afleggen voor U.”

Warren besloot zijn gebed met de naam van Jezus in het Hebreeuws, Arabisch, Spaans en Engels: „Ik vraag U dit ootmoedig in de naam van Hem Die mijn leven veranderde, Jeshua, Isa, Jesus, Jezus, Die ons geleerd heeft te bidden…”

Door de persoonlijke toon vermeed Warren de controverse op dat punt. Daarop eindigde hij zijn gebed met het Onze Vader.

Het slotgebed bij de inauguratie werd uitgesproken door de methodistische predikant dr. Joseph E. Lowery, een voorman van de geweldloze burgerrechtenbeweging. „Wij weten dat U wilt werken door middel van trouw leiderschap, om de stabiliteit te herstellen, onze gebrokenheid te genezen, onze wonden te helen, en ons te verlossen van de uitbuiting van de armen en de begunstiging van de rijken.”

Ook hij vroeg om vergeving, om inspiratie, om keuzes voor liefde en tolerantie, om de geest van eensgezindheid, met een verwijzing naar Jesaja: „Help ons dan om te werken voor die dag dat het ene volk geen zwaard zal opheffen tegen het andere volk, wanneer tanks tot tractors zullen worden omgesmeed, wanneer elke man en elke vrouw zal zitten onder de wijnstok en de vijgeboom, wanneer de vrede zal zijn als een rivier en de gerechtigheid als de stromen der zee.” Het slot van Lowery’s gebed riep hier en daar gelach op: hij vroeg op rijm om gelijkheid voor alle men-sen.

De afgelopen weken was er veel ophef over de keuze van Obama voor Warren, vanwege diens negatieve standpunt over het homohuwelijk.

Bisschop Robinson noemde de keuze voor Warren „een slag in het gezicht.” Daarop betrok Obama ook Robinson bij de inauguratie, terwijl Warren een gebaar van verzoening in diens richting maakte.

De nieuwe president heeft allerlei groeperingen recht willen doen. Hij koos niet alleen Warren en Robinson, maar ook de zwarte predikant Lowery en de vrouwelijke predikant Sharon E. Watkins, die vandaag een nationale gebedsbijeenkomst leidt.

refdag.nl/3vandaag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer