Binnenland

Sjoel Elburg geeft lespakket uit

Het Joodse leven in de provincie Gelderland staat centraal in een lessenserie van Joods museum Sjoel Elburg. Willem van Norel, initiatiefnemer van het lespakket, wil meer aandacht voor de vreedzame integratie tussen christenen en Joden in de tijd voor de Tweede Wereldoorlog.

Regioredactie
21 January 2009 09:27Gewijzigd op 14 November 2020 07:08

Tot de Tweede Wereldoorlog leefden Joden en conservatieve christenen met behoud van hun religieuze identiteit gebroederlijk naast elkaar in het Veluwse stadje. „Die integratie van toen is nu weer actueel”, stelde Willem van Norel dinsdag.Het museum, dat sinds juni vorig jaar bestaat, wil dat jongeren kennismaken met deze bijzondere vorm van integratie. Ook worden de Joodse cultuur en de Holocaust behandeld. Ook voor basisschoolleerlingen zijn deze onderwerpen goed te behandelen, zegt vrijwilliger en oud-docente Marijke Weterholt. „Op scholen wordt daar nu al rond 4 en 5 mei aandacht aan besteed, al gaat het tot nu toe altijd over Anne Frank.”

In het lesmateriaal voor het voortgezet onderwijs wordt daar het levensverhaal van de 26-jarige Jodin Klaartje de Hond tegenover gezet. Zij stuurde in 1942 een brief vanuit Westerbork naar haar voormalige buren in Elburg met de vraag of er nog Joden in Elburg waren overgebleven. Deze brief was haar laatste teken van leven. Van Norel: „Als een leerling zo’n brief leest, dan komt het onderwerp echt tot leven.”

In het museum kunnen de leerlingen via telefoons luisteren naar familieverhalen van Joden die in Elburg hebben gewoond.

Naast een rondleiding door het museum bieden de gidsen de leerlingen tevens een wandeling door het middeleeuwse vestingstadje aan, waarbij ook een bezoek aan de Joodse begraafplaats op het programma staat. In Elburg zijn veel gebouwen die herinneren aan het Joodse verleden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer