Kerk & religie

„RKK draagt niet bij aan eenheid Europa”

Rooms-katholieke tradities dragen eerder bij aan onderlinge verschillen dan aan overeenkomsten tussen volkeren en staten. Dit concludeert Cathelijne de Busser in haar proefschrift over de betekenis van nationale heiligdommen in Europa.

Kerkredactie
21 January 2009 09:03Gewijzigd op 14 November 2020 07:08
Pelgrims arriveren in Santiago de Compostela. - Foto EPA
Pelgrims arriveren in Santiago de Compostela. - Foto EPA

Zij is dinsdag in Amsterdam gepromoveerd op de studie ”Divine Patronage”, een onderzoek naar drie rooms-katholieke heiligdommen in Europa die in de loop van de tijd een belangrijk onderdeel zijn geworden van een nationale cultuur en geschiedenis. Dat zijn Santiago de Compostela (Spanje), Jasna Gora (Polen) en Altötting (Beieren).De huidige Europese eenwording leidt volgens De Busser onlosmakelijk tot discussies over de culturele en religieuze identiteit van Europa en de individuele lidstaten. „Bij sommige lidstaten is de nationale identiteit nauw verweven met de religieuze ontstaansmythes van deze landen. Een dergelijke mythe claimt bijvoorbeeld dat een volk of staat uitverkoren is door een god of heilige, en roept daarmee sterke gevoelens van saamhorigheid op.”

Busser analyseert onder andere het effect van de huidige Europese eenwording op de betekenis en functie van deze drie nationale heiligdommen. De Europese eenwording blijkt maar een beperkt effect te hebben, zo is haar conclusie.

„De heiligdommen blijven in meerdere of mindere mate verbonden met hun oorspronkelijke staat of land en bieden dit territorium hooguit een manier om Europa tegemoet te treden. Dit is in tegenspraak met het imago van de Rooms-Katholieke Kerk als universele kerk die juist voor eenheid zorgt. Het rooms-katholicisme lijkt één Europese identiteit daarom niet dichterbij te brengen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer