IJzel over huizenmarkt
Het recente winterse weer riep bij mij een herinnering wakker. Ooit was ik in een voorjaarsvakantie in Drenthe. Op een koude nacht volgde tegen de ochtend een enorme ijzelstorm, waarna de hele natuur oplichtte onder een stralende zon. Indrukwekkend en verbazingwekkend om te zien. Alles bedekt onder een dikke laag glinsterend ijs, volkomen transparant. De fijnste twijgjes perfect in de vorm omgezet in glazen knotsen. Schitterend!
DissonantMaar er was wel een dissonant: een onheilspellend gekraak, overstemd door keiharde knallen, vervulde de hele omgeving. Die schitterende pracht bleek een tijdbom te zijn voor de natuur. Twijgjes, takken, en zelfs boomstammen bogen diep door en kreunden onder het enorme gewicht van het ijs.
Zo ver zelfs, dat het taaie hout van levende bomen met enorme knallen gespeten werd en de hele schitterende wirwar tegen de aarde stortte. En wat onder de geweldige druk nog weerstand bood, moest uiterst delicaat worden behandeld. Niet aankomen, want dan kon het tere evenwicht tussen buigen en barsten worden verbroken. Zo wachtte de hele natuur huiverend op de kracht van de zon om het ijs te laten wegsmelten, zodat de spanning kon wegvloeien en de natuur zich weer kon oprichten.
Misschien is dat wel een goed beeld van een belangrijk onderdeel van de economie: de huizenmarkt. De welvaartsstorm van de laatste decennia heeft de prijzen opgezweept tot grote hoogte. Het onbegrensde vertrouwen in de markt en de hoge inkomens maakten het mogelijk om een stevige hypotheek te nemen, nog extra aangedikt door de tophypotheek die aangeboden werd voor de tweeverdiener.
Voor een gewone jongen, met een gewoon salaris en een gewoon gezinnetje werden de huizen overigens veel te duur. Maar voor hen die het wel konden betalen was de aankoop alleen nog niet genoeg. Iedere woning werd grondig aangepakt. Makelaars wisten het u al te vertellen: uw mooie keuken van twee jaar oud is voor de aanstaande koper niet aantrekkelijk genoeg. Aanpassen dus, geld is er genoeg. Kortom, de hele zaak stond te schitteren in het felle licht van de financiële schijnwerpers.
Maar er was wel een dissonant: de onheilspellende kredietcrisis in Amerika zette de hele zaak op scherp. Daar was de huizenmarkt compleet uit zijn voegen gegroeid. De consequenties zijn ook in Nederland voelbaar. Banken en bedrijven kreunen onder het gewicht van de economische crisis.
Particulieren buigen onder de financiële druk. Ook onze huizenmarkt krijgt een gevoelige tik. Vooralsnog zakken de huizenprijzen gestaag. Veel vlotte kopers hebben spijt als haren op hun hoofd dat ze niet eerst verkocht hebben alvorens een (vaak te dure) andere woning aan te schaffen.
Even afwachten
Kortom, alles staat onder geweldige druk en de hele economie wacht huiverend op de kracht van het weergevonden vertrouwen van de consument in de markt, zodat de spanning kan wegvloeien en de economie zich weer kan oprichten.
Maar wie weet, als de prijzen genormaliseerd zijn wordt het wellicht weer mogelijk om een huisje te kopen. Niet alleen voor rijken en tweeverdieners. Maar misschien ook voor een gewone jongen met een gewoon salaris en een gewoon gezinnetje. Even afwachten dus.
De auteur is raad van bestuur van de RMU.
Reageren aan scribent? nietbijbroodalleen@refdag.nl.