Kerk & religie

Crisis treft mogelijk ook actie Kerkbalans

UTRECHT – De voorzitter van de Interkerkelijke Commissie Geldwerving (ICG), D. G. Bijl, sluit niet uit dat de kredietcrisis invloed zal hebben op de actie Kerkbalans 2009. Ruim 30 procent van de Nederlandse bevolking zal het aantal en de hoogte van zijn giften terugschroeven, zo leidt hij af uit de gegevens van ING Economisch Bureau.

Kerkredactie
15 January 2009 10:59Gewijzigd op 14 November 2020 07:05
IJLST – Voor de actie Kerkbalans gaan duizenden kerkleden, zogenaamde lopers, de deuren langs om leden, maar ook onkerkelijke mensen die zich betrokken voelen bij de kerk, door middel van een brief te vragen om een donatie. Daarnaast beschikken kerken ove
IJLST – Voor de actie Kerkbalans gaan duizenden kerkleden, zogenaamde lopers, de deuren langs om leden, maar ook onkerkelijke mensen die zich betrokken voelen bij de kerk, door middel van een brief te vragen om een donatie. Daarnaast beschikken kerken ove

Bijl zei dit donderdagmorgen op een persconferentie waarop het startsein werd gegeven voor de actie Kerkbalans 2009.Overigens zijn de inkomsten van de vijf deelnemende kerken aan de actie in 2008 nog gestegen. De organisatoren van Kerkbalans schrijven deze stijgende inkomsten toe aan het feit dat steeds meer gemeenten een nieuwe communicatiestrategie toepassen voor Kerkbalans.

In de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) kon 73 procent van de plaatselijke gemeenten over 2008 een inkomstenstijging bijschrijven in de boeken, tegen 64 procent het jaar ervoor. De stijgende trend werd in 2007 ingezet nadat de inkomsten over een periode van 25 jaar waren gedaald. Ten opzichte van 2007 bedroeg de gemiddelde stijging in 2008 1,7 procent.

De kerkrentmeesters in de PKN verzamelden in 2008 van 518 van de ruim 1700 (protestantse, hervormde, gereformeerde en evangelisch-lutherse) gemeenten in de PKN de inkomstengegevens. Daarmee beschikken ze over informatie over het geefgedrag van zo’n 34 procent van de ruim 1,8 miljoen leden van de Protestantse Kerk.

De inkomsten van Kerkbalans vormen voor de gemeenten in de PKN 65 procent van het totaal, aldus penningmeester E. F. F. Duijsens van de ICG. Voor rooms-katholieke parochies is dat een derde. Kerken bedienen daarbij bovendien een veel grotere groep dan alleen hun achterban, aldus de scriba van de PKN, dr. A. J. Plaisier. De kerk, „de grootste vrijwilligersorganisatie”, levert ook „psychosociale en maatschappelijke zorg. Wanneer de locomotief (de kerk) wordt afgehaakt, zullen die vele wagons tot stilstand komen. De locomotief kan alleen rijden wanneer de rails intact zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer