Nivel: Griepepidemie een feit
Het aantal mensen met griep neemt sterk toe. Inmiddels is er officieel sprake van een epidemie. Per 100.000 Nederlanders hadden er in week 2 van dit jaar 104 mensen een influenza achtig ziektebeeld.
De cijfers zijn woensdagmiddag vrijgegeven door het Nederlands instituut voor de gezondheidszorg (Nivel). Als twee weken lang 51 mensen op de 100.000 griep hebben, is er sprake van een epidemie. De cijfers zijn gebaseerd op meldingen van 45 door het hele land verspreide huisartsenpraktijken. De artsen geven wekelijks het aantal patiënten door dat hen bezoekt met griepachtige verschijnselen.Tevens maken zij uitstrijkjes van neus en keelslijm bij een deel van de patiënten met griepachtige verschijnselen. Deze monsters worden opgestuurd naar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). „In 57 procent van de monsters is het nieuwe griepvirus H3N2 aangetroffen”, aldus huisarts epidemioloog dr. Gé Donker van het Nivel. Zij is huisarts in Hoogeveen en projectleider van de huisartsenpeilstations. „De aanwezigheid van het virus in de uitstrijkjes vormt een tweede bewijs voor de opmars van het influenzavirus.”
De meldingen van de peilstations vormen volgens Donker overigens slechts het topje van de ijsberg. „Lang niet iedereen met griep gaat naar de huisarts. En de artsen sturen alleen steeksproefgewijs monsters op. We schatten in dat het werkelijk aantal gevallen van influenza wel tien keer hoger ligt dan het aantal meldingen.”
Het huidige griepvirus verschilt van voorgaande jaren, toen er sprake was van het type H1N1. Donker: „H3N2 is een variant die nog niet veel heeft gecirculeerd. Bij mensen zal er dus niet veel natuurlijke weerstand zijn tegen deze ziekteverwekker. Voorzover bekend valt het aantal gemelde complicaties totnutoe echter mee.”
De nieuwe variant is volgens Donker wel verwerkt in het jongste griepvaccin. Mensen die zijn gevaccineerd, hebben daardoor volgens Donker 70 procent bescherming tegen H3N2.
De vorst van de afgelopen weken kon volgens de Nivel epidemioloog weleens hebben meegewerkt aan de snelle opmars van het griepvirus. „Er is sprake van een forse stijging van het aantal ziektegevallen, vrij vroeg in het jaar.”
Bekend is dat het virus wat langer overleeft in droge vrieslucht. Het gaat volgens Donker sowieso om een taaie ziekteverwekker. „Huisartsen nemen monsters met wattenstaafjes. Die worden vervolgens gewoon per post verzonden. Na aankomst op het RIVM, 1 of 2 dagen later, is het virus nog steeds actief.”