Buitenland

Noord-Korea geeft kernwapens niet op

Noord-Korea houdt vast aan zijn atoomwapenarsenaal totdat de Verenigde Staten het land ervan hebben overtuigd geen kernwapens in Zuid-Korea te hebben geplaatst. Dat heeft Pyongyang dinsdag gezegd.

AP
14 January 2009 12:14Gewijzigd op 14 November 2020 07:05

Noord-Korea beschuldigt de VS er al lange tijd van kernwapens te hebben geplaatst in Zuid-Korea, voor een eventuele aanval op het noorden. De VS en Zuid-Korea ontkennen.„Wij hebben geen kernwapens nodig als de Amerikaanse nucleaire dreiging wordt weggenomen en het Amerikaanse nucleaire schild boven Zuid-Korea verdwijnt”, staat in een verklaring die het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag uitgaf.

Een tweede voorwaarde die in de verklaring wordt genoemd en waaraan Washington moet voldoen voordat Noord-Korea zijn kernwapens definitief opgeeft, is het herstel van diplomatieke banden door de Amerikanen. Noord-Korea wil graag diplomatieke betrekkingen met de nieuwe regering van de VS. Barack Obama, die volgende week wordt geïnaugureerd als president, heeft al te kennen gegeven de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il te willen ontmoeten, als dat de angel uit het nucleaire geschil kan halen.

Noord- en Zuid-Korea voerden in de jaren 1950-1953 een bittere oorlog, die eindigde in een bestand. Feitelijk zijn de twee landen dus nog in oorlog met elkaar. Nadat het land in 2006 een atoombom had getest, ging Noord-Korea akkoord met een zeslandenverdrag, waarbij het voedselhulp zou ontvangen in ruil voor nucleaire ontwapening. Maar het akkoord liep averij op door onenigheid over de controle op Noord-Koreaanse naleving van het verdrag.

Dinsdag zei Noord-Korea nogmaals een atoomwapenvrij Koreaans schiereiland na te streven. Maar het voegde daaraan toe dat controle op ontwapening pas kan plaatsvinden aan het eind van de rit, als heel Korea is ontwapend, en niet halverwege het proces, zoals de VS graag zouden zien.

De verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken komt een paar dagen voordat Seoul een delegatie naar Noord-Korea stuurt om daar ongebruikte kernbrandstof te onderzoeken. Zuid-Korea heeft interesse getoond in de ongebruikte splijtstof, die het mogelijk wil kopen voor gebruik in de eigen kernenergiecentrales.

Uit gebruikte splijtstof kan bij opwerking plutonium voor kernbommen worden gewonnen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer