Hoogtepunten Calvijnjaar
Op 10 juli is het 500 jaar geleden dat de kerkhervormer Johannes Calvijn in de Franse stad Noyon werd geboren. In Nederland vinden het hele jaar door congressen, tentoonstellingen en boekpresentaties plaats. Enkele hoogtepunten.
Calvijnweek De Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam geeft volgende week het startsein voor het Calvijnjaar met een Nationale Calvijnweek. In de bibliotheek van de VU wordt maandag een tentoonstelling over Calvijn in Nederland geopend. Ook heeft dan de presentatie van twee Calvijnboeken plaats. Dinsdag bespreken minister Rouvoet en D66-politicus Van der Ham het calvinistische karakter van de Nederlandse politiek. Tot de andere activiteiten behoren een wandeling door Amsterdam langs plaatsen die aan meer dan vier eeuwen calvinisme in Nederland herinneren, een orgelconcert en een symposium over de invloed van Calvijn op de Nederlandse cultuur.
Protestantse Kerk
De Protestantse Theologische Universiteit houdt op 27 april in Kampen een studiedag over de beeldvorming rond Calvijn. Dan wordt ook de bundel ”Het calvinistisch ongemak. Calvijn als erflater en provocator van het Nederlandse protestantisme” gepresenteerd. Ook is er een publieksforum met „spraakmakende mensen uit de breedte van de kerk” over de vraag: Is de Protestantse Kerk in Nederland een kerk van Calvijn? Op verzoek van de Protestantse Kerk maakten de Kees Posthumus en Ferdinand Borger een theatervoorstelling over het leven en werk van de kerkhervormer. Het stuk, met de titel ”Calvijn op bezoek”, gaat vandaag in de Thomaskerk in Amsterdam in première.
Debatavonden
Het Instituut voor Reformatieonderzoek uit Apeldoorn organiseert in samenwerking met het Nederlands Dagblad en het Reformatorisch Dagblad vier debatavonden, in Nijmegen, Rotterdam, Groningen en Enschede. Thema’s zijn ”De katholieke Calvijn” (3 maart), ”De intolerante Calvijn” (17 maart), ”De stoere Calvijn” (23 maart) en ”De twijfelende Calvijn” (30 maart). Tot de sprekers behoren prof. dr. A. Bodar, ds. H. J. Hegger, mr. J. P. H. Donner, ir. B. J. van der Vlies en ds. C. J. Meeuse.
Nationale herdenking
Hoogtepunt van het Calvijnjaar is de nationale herdenking op 30 mei in de Grote Kerk in Dordrecht. Daar zal onder anderen premier Balkenende spreken. In de koorgang van de kerk is van mei tot oktober een tentoonstelling te zien over leven, werk en invloed van Calvijn. In driedimensionale beelden kunnen bezoekers een dag uit het leven van Calvijn volgen. De expositie geeft ook een beeld van de Europese Reformatie en de calvinistische mentaliteit. Bij de tentoonstelling verschijnt een boek. Op 4 en 5 juni heeft in Dordrecht een internationaal Calvijncongres plaats.
”Institutie”
Bij uitgeverij Den Hertog in Houten verschijnt dit najaar een nieuwe vertaling van de ”Institutie”, het belangrijkste geschrift van Calvijn. De uitgave, vertaald door dr. C. A. de Niet, vervangt de drie delen van dr. A. Sizoo uit 1931.
Afsluiting
Op 31 oktober sluit het Instituut voor Reformatieonderzoek uit Apeldoorn het herdenkingsjaar af met een symposium over de actualiteit van Calvijns theologie. Dr. A. van der Dussen en prof. dr. B. Kamphuis spreken over predestinatie en prediking, prof. dr. A. Baars en prof. dr. G. van den Brink over de godsleer, dr. H. van den Belt en ds. A. Huijgen over de Schriftleer, en prof. dr. C. van der Kooi en prof. dr. J. W. Maris over Christus en de Geest.