Gasruzie houdt Europa en Rusland in greep
De gasruzie tussen Rusland en Oekraïne houdt Europa fors in haar greep. De Europese Commissie stuurt waarnemers naar de Oekraïne om erop toe te zien dat het land geen gas aftapt voor eigen gebruik zodat Rusland weer gas gaat leveren aan de EU. Ondertussen zitten in Europa tienduizenden in de kou omdat de op gas gestookte verwarming niet werkt.
Eerder op de dag spraken Rusland en Oekraïne met elkaar over het gasconflict. Het was het eerste directe contact tussen Gazprom–baas Alexei Miller en zijn Oekraïense collega Oleh Dubina van Naftogaz sinds Gazprom de toevoer naar Oekraïne volledig afsloot, waardoor ook meerdere Europese landen van gas verstoken blijven.De Oekraïense zakenman vindt dat hij geen schuld heeft aan het afsluiten van de buis voor EU–landen. Europarlementleden zijn echter niet kritiekloos. „Waarom moeten Europeanen opdraaien voor een conflict tussen twee gasbedrijven? Wij zijn toch goede klanten?", zei Jan Marinus Wiersma (PvdA) namens de socialistische fractie in het Europees Parlement.
In Oost– en Midden–Europa zitten tienduizenden huishoudens zonder verwarming. Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk ontvangen ook minder gas, maar deze landen hebben eigen gasreserves waarmee de winterse kou wekenlang kan worden getrotseerd.
Nederland heeft weinig last van de ruzie, omdat het over voldoende eigen gas beschikt en nauwelijks gas afneemt van Rusland. Nederland is een van de grootste gasexporteurs in Europa. Door het koude winterweer is er wel een recordhoeveelheid gas verstookt.
De Gasunie zei donderdag te hopen dat het Rijk snel een besluit neemt over extra gasopslag in Nederland. Volgens het bedrijf is dit voor het land van strategisch belang, mede omdat de Nederlandse gasvelden over enkele decennia leeg zijn.