Binnenland

Kamer akkoord met bezuiniging Defensie

De Tweede Kamer verzet zich niet tegen de mammoetbezuiniging die het kabinet wil doorvoeren bij Defensie. Er worden wel verschuivingen voorgesteld, maar die laten de korting van 850 miljoen euro tot 2006 onverlet. Principieel weerwerk bieden alleen de fracties van ChristenUnie en SGP.

Redactie politiek
4 December 2002 11:26Gewijzigd op 13 November 2020 23:59

Zelfs LPF-fractieleider Herben, defensieman in hart en nieren, doet tijdens de behandeling van de defensiebegroting vanavond geen aanval op de geplande bezuinigingsoperatie. Hij stelt weliswaar voor een vliegdekschip aan te schaffen, maar zoekt daarvoor middelen binnen het sterk verkleinde budget.

Ook andere partijen zien de grootscheepse bezuinigingen als bittere economische noodzaak. Wel beklaagt de linkse oppositie zich erover dat Nederland in Amerika peperdure JSF-gevechtstoestellen wil gaan kopen terwijl verder overal op bezuinigd moet worden. Volgens D66 zou het afzien van de JSF-order plus het afbestellen van de Pantserhouwitser 2000 in één klap al de gewenste bezuiniging opleveren.

PvdA-kamerlid Timmermans maakt zich grote zorgen over het personeelsbeleid en vreest dat gedwongen ontslagen niet zullen uitblijven. Verder vindt hij het onterecht dat er beknibbeld wordt op de militaire capaciteit voor vredesoperaties. Samen met de VVD maakt de PvdA zich sterk tegen de geplande bezuinigingen op Patriot-raketten.

De VVD is verder tegen het schrappen van achttien F-16-gevechtsvliegtuigen. Volgens kamerlid Van den Doel bestaat binnen Europa grote behoefte aan deze hoogwaardige toestellen en kan de Koninklijke Luchtmacht daar als een van de weinigen in voorzien. In haar verkiezingsplannen heeft de VVD 100 miljoen euro extra vrijgemaakt voor Defensie, waardoor de totale bezuiniging op 750 miljoen zou komen.

Het CDA steunt het kabinet voluit. De fractie herkent het regeermotto ”duidelijkheid en daadkracht” in de bezuinigingsvoorstellen. Het bevreemdt het CDA dat de PvdA, die zich altijd met D66, GroenLinks en SP voorstander heeft getoond van bezuinigen op Defensie, nu zo veel kritiek heeft. Zelf twijfelt het CDA eigenlijk alleen over het uitstel met drie jaar van de geplande opbouw van het derde mariniersbataljon. Omdat ook VVD en CDA hiertegen zijn, lijkt er een kamermeerderheid te ontstaan.

Principieel verzet tegen de recordbezuiniging komt echter alleen van ChristenUnie en SGP. „Onze veiligheid komt onder druk door deze bezuinigingsoperatie”, aldus CU-kamerlid Slob. Net als zijn SGP-collega Van der Staaij meent hij dat de landsverdediging in het gedrang komt, terwijl die in de Defensienota-2000 nog werd genoemd als een van de kerntaken van Defensie.

CU en SGP vragen het kabinet rekenschap te geven over de invulling van de vastgestelde defensietaken. Zij vinden dat een dergelijke recordbezuiniging niet kan zonder fundamentele discussie. Het verbaast hun dat juist een centrumrechts kabinet nu zonder discussie zo ver gaat. De CU-fractie heeft berekend dat Defensie maar liefst 27 procent van de totale bezuinigingstaakstelling van het Rijk moet opbrengen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer