Binnenland

Heldenfonds kent medaille toe aan redders tijdens watersnood 1953

De Stichting Carnegie Heldenfonds heeft alsnog aan een zilveren medaille toegekend aan Cornelis Heuvelman en Johannes Aart van Vliet voor hun daden tijdens de watersnoodramp in 1953, die al die tijd nooit erkend waren.

Van onze correspondent
8 January 2009 10:00Gewijzigd op 14 November 2020 07:02
Een monument op de dijk langs de Hollandsche IJssel bij Nieuwerkerk herinnert aan de heldendaad van de schippers Heu velman en Van Vliet. Met hun actie wisten ze in 1953 een dijkdoorbraak te voorkomen. Foto Jan Hafkamp
Een monument op de dijk langs de Hollandsche IJssel bij Nieuwerkerk herinnert aan de heldendaad van de schippers Heu velman en Van Vliet. Met hun actie wisten ze in 1953 een dijkdoorbraak te voorkomen. Foto Jan Hafkamp

Ten overstaan van zo’n 500 mensen werd de medaille gistermiddag aan de twee mannen uitgereikt door burgemeester Bonthuis in het raadhuis van Nieuwerkerk aan den IJssel. „Dit positieve gedrag van enkelen maakt juist het verschil”, zei hij daarbij.De zilveren medaille is de hoogste onderscheiding van het heldenfonds, die wordt uitgereikt aan mensen die zich met gevaar voor eigen leven hebben ingezet om anderen te helpen.

Tijdens de bewuste nacht in februari ’53 ontstond een groot gat in de Schielandse Hoge Zeedijk. Een ramp dreigde voor een groot deel van de Randstad dat door deze dijk werd beschermd.

In een poging dit gevaar af te wentelen vorderde de toenmalige burgemeester Vogelaar van Nieuwerkerk „in naam der koningin” het graanschip Twee gebroeders van schipper Arie Evegroen, om daarmee het geslagen gat in de dijk te dichten. Cornelis Heuvelman diende zich bij hem aan om te helpen. Heuvelman en schipper Evegroen namen een roeiboot mee die als reddingsboot kon dienen.

Inmiddels bleek er al een gat van 14 meter in de dijk was geslagen, terwijl het schip slechts 18 meter lang was. Op advies van Heuvelman liet schipper Evegroen het schip met de kop tegen de dijk aanvaren, vlak voor de plaats van het gat. Door het schip daar met een touw vast te zetten, klapte het, zoals gehoopt, als een sluisdeur tegen de kant en zoog zich vast in het ontstane gat.

Vervolgens moest het gat met zandzakken worden gedicht. Omdat er op de dijk geen vrachtwagens meer konden rijden, werd ook het schip Onderneming II van schipper Van Vliet gevorderd. Deze schipper bracht vele zandzakken naar de dijk, waarbij hij de helpers van liters warme koffie voorzag en van een warme kachel in zijn roef. Honderden mensen zijn die nacht over de vloer geweest om zich op te warmen.

In een nacht van keihard zwoegen onder zeer moeilijke omstandigheden, hebben de twee onderscheiden mannen bijgedragen aan het redden van de dijk. En daarmee aan het redden van vele mensenlevens in de zuidelijke Randstad.

Voor Heuvelman en Van Vliet was het gisteren echter de eerste keer dat ze publiekelijk erkenning ontvingen voor hun daden. Schipper Evegroen was jaren geleden al onderscheiden.

Het verhaal van de gebeurtenissen die nacht is gisteren heruitgegeven door Hoogheemraadschap van Schieland in het boekje ”Een dubbeltje op z’n kant”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer