Dromen van christelijke burgemeester in Turkije
Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken heeft dinsdag met aartsbisschop Polycarpus van de Syrisch-Orthodoxe Kerk in Nederland uitgebreid gesproken over de benarde positie van christelijke minderheden in Turkije, Iran en Syrië.
Ook CDA-kamerlid Omtzigt en het Rijssense CDA-raadslid Kahraman, afkomstig uit Turkije en lid van de Syrisch-Orthodoxe Kerk, waren bij het gesprek aanwezig. Dat verliep „heel goed”, zei Kahraman woensdagmorgen desgevraagd. Een halfuur spreektijd liep uit naar ruim een uur. Zelfs Verhagens Amerikaanse collega Condoleeza Rice, met wie hij een telefoongesprek zou voeren, moest even geduld hebben. „Verhagen is oprecht begaan met de bedreigde christelijke gemeenschappen in het Midden-Oosten”, aldus het raadslid uit Rijssen. „Hij toont zich betrokken en bezorgd.” Dat bleek in de afgelopen tijd al uit de acties die de minister ondernam. Zo bepleitte hij bij Turkse collega’s de rechten van minderheden in het land.Meest actueel is de dreigende onteigening door de Turkse regering van een van de oudste christelijke kloosters ter wereld: het Mor Gabrielklooster in Midyat uit 397 na Christus. Volgens Kahraman wil Turkije alle sporen van (de oorsprong van) het christendom uitwissen. De Syrisch-orthodoxe gemeenschap in Nederland is met 20.000 man groter dan die in Turkije. Verhagen sprak met EU-collega’s af dat de EU bij iedere rechtszitting over de onteigening aanwezig zal zijn.
Burgemeester
Het klooster in Zuidoost-Turkije zit midden in de vuurhaard van problemen tussen Koerden en Turken. De rechtszaak sleept sinds 2005. Door de invoering van een kadaster verliest de kerk veel grond, omdat van oorspronkelijk christelijke dorpen de bewoners voor het geweld zijn gevlucht. Koerden die er nu wonen, worden eigenaar. Anderzijds achtervolgt het Turkse leger Koerden in het gebied met de tactiek van de verschroeide aarde. Deze branden treffen ook christelijke dorpen, zo maakte de Aramese Beweging voor Mensenrechten onlangs bekend.
De Syrisch-Orthodoxe Kerk in Nederland wil dat christenen in Turkije worden erkend als een minderheid. Hoewel Syrisch-orthodoxe christenen meer dan 2000 jaar in het land wonen, hebben zij niet het recht om scholen te stichten, kerken te openen en onderwijs te geven in hun taal en liturgie. De minister gaf dinsdag aan dat erkenning van minderheden een spijkerharde voorwaarde is voor de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Kahraman droomt van een christelijke burgemeester in Turkije, zoals hier een islamitische burgemeester aan het roer staat in Rotterdam.
Aartsbisschop Polycarpus -Verhagen sprak hem aan met „eminentie”- zei dat de Syrisch-orthodoxe gemeenschap graag een verbindende schakel wil vormen tussen moslims en andere bevolkingsgroepen in Nederland. De minister is blij dat de Syrisch-orthodoxen deze rol op zich willen nemen. Kahraman is van plan ook een gesprek aan te gaan met minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken.
Ninevévlakte
Minister Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking maakt 9 miljoen euro vrij voor ondersteuning van christenen die in de Ninevévlakte in Irak wonen, hoorde het raadslid dinsdag. In Irak is de situatie geëscaleerd. In de Noord-Iraakse stad Mosul is het erg onrustig. Een golf van dodelijke aanslagen trof de stad in het najaar. Tientallen Syrisch-orthodoxe christenen zijn gedood, waaronder de aartsbisschop Faraj Rahho van Mosul. Leden van deze oudste Iraakse gemeenschap houden zich schuil of slaan op de vlucht.
De 38-jarige aartsbisschop Polycarpus is sinds 2007 kerkvorst. Vooral in Twente, maar ook in Amsterdam wonen veel kerkleden. De aartsbisschop resideert in Glane, enkele kilometers ten oosten van Enschede. Het spiritueel centrum van Europa is het aldaar gebouwde klooster van St. Ephrem de Syriër. Wereldwijd heeft de kerk 4 miljoen leden. Het centrum is Damascus. Daar zetelt patriarch Mor Ignatius Zakka I Iwas, die, net als de paus in Rome, wordt beschouwd als de opvolger van de apostel Petrus. Patriarch Zakka I is de 122e opvolger in deze lijn. De liturgische taal is Aramees, de taal die Jezus vermoedelijk sprak.