Twintig jaar en tbs voor bijlmoord
Het gerechtshof in Den Bosch heeft dinsdag twintig jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd aan de 42-jarige Amerikaan Carlos H. Hij sloeg op 8 september 2007 op het station in Roosendaal een 22-jarige student met een bijl dood. Tegen H. was vijftien jaar en tbs geëist, dezelfde straf die de rechtbank in Breda hem eerder oplegde.
De moord gebeurde op het NS-station in Roosendaal. Het slachtoffer, Thijs Geers uit Bergen op Zoom, zat op een bankje toen hij van achteren werd aangevallen. H. sloeg met de bijl vijfmaal in op het hoofd van zijn slachtoffer.De Amerikaan wilde een daad stellen tegen de Amerikaanse onderdrukking van onder andere de Latijns-Amerikaanse bevolking. Met het doden van een mannelijke burger uit een NAVO-land is dat volgens hem gelukt.
Het misdrijf voltrok zich in een wachtruimte. H. had aanvankelijk het plan een commando van de kazerne in Roosendaal te vermoorden, maar dat mislukte. Uiteindelijk koos hij een willekeurige jonge man uit, die in zijn ogen „geschikt zou zijn om in militaire dienst te gaan".
De verdachte vocht zijn eerdere veroordeling aan omdat hij geen tbs wil. De tbs-maatregel betekent volgens hem dat hij slechts deels verantwoordelijk wordt gehouden voor zijn daad en H. wil de volle verantwoordelijkheid nemen. Deskundigen vermoeden dat de Amerikaan aan een waanstoornis lijdt.
Het hof rekent het H. zwaar aan dat hij, om aandacht te krijgen voor zijn politieke overtuiging, een willekeurig slachtoffer op „beestachtige wijze" ombracht. Uit zijn handelwijze spreekt een grote mate van genadeloosheid en lafhartigheid, oordeelt het hof. Ook heeft H. geen berouw getoond, concluderen de raadsheren, integendeel. Het hof haalt daarvoor een schriftelijke verklaring van de Amerikaan aan waarin hij zegt dat als „ik vandaag word vrijgelaten (…) zou ik de eerste mannelijke soldaad die ik zag, doden".
Het hof vindt daarom eigenlijk dat H. een levenslange gevangenisstraf zou moeten krijgen. Maar deze straf is anderzijds onmenselijk omdat de verdachte aan een ziekelijke stoornis lijdt, vinden de rechters.
Omdat de Amerikaan een groot gevaar voor de samenleving vormt, mag er pas met zijn tbs-behandeling worden begonnen als hij twee derde van zijn straf heeft uitgezeten. Dit om te voorkomen dat hij voor die datum in het kader van proefverloven buiten de muren van de gevangenis komt.