Kerk & religie

Paus wijst op belang armoedebestrijding

Paus Benedictus XVI maakt zich zorgen over de armoede in de wereld. „Het geweten van de mensheid kan de armoede niet langer negeren omdat ernstige armoede omstandigheden schept die een bedreiging vormen voor de oorspronkelijke waardigheid en de authentieke en evenwichtige ontwikkeling van de mondiale gemeenschap.”

Kerkredactie
2 January 2009 07:49Gewijzigd op 14 November 2020 07:00
UTRECHT - Paus Benedictus XVI maakt zich zorgen over de armoede in de wereld. „Het geweten van de mensheid kan de armoede niet langer negeren omdat ernstige armoede omstandigheden schept die een bedreiging vormen voor de oorspronkelijke waardigheid en de
UTRECHT - Paus Benedictus XVI maakt zich zorgen over de armoede in de wereld. „Het geweten van de mensheid kan de armoede niet langer negeren omdat ernstige armoede omstandigheden schept die een bedreiging vormen voor de oorspronkelijke waardigheid en de

Dat zei de paus donderdag in zijn traditionele boodschap voor Wereldvredesdag, op 1 januari 2009, met als titel ”Armoede bestrijden, vrede stichten”. Benedictus XVI brengt de armoede in verband met globalisering. Hij stelt dat globalisering ten dienste van de armoedebestrijding en vrede kan staan, mits plaats wordt gemaakt voor „mondiale solidariteit en een gemeenschappelijke ethische code. Globalisering kan ons attent maken op de geestelijke en morele implicaties van de armoedekwestie.”Volgens de paus zijn vormen van relationele, geestelijke en morele armoede de oorzaak van „morele onderontwikkeling.”

Benedictus wijst op een aantal problemen die de armoede in stand houden of bevorderen. Zo noemt hij het verband dat gelegd wordt tussen armoede en demografische verandering. Om geboortecijfers terug te dringen worden volgens de paus vaak mensonterende campagnes gevoerd. „Bevolkingsgroei kan daarentegen ook bijdragen aan de economische ontwikkeling van een land.”

Bij de bestrijding van pandemieën als malaria, tuberculose en aids is het niet alleen nodig de armen te voorzien van medicijnen, vaccins, en educatie. „Er is ook een seksuele ethiek nodig, die de waardigheid van de mens respecteert. Bovendien raakt armoede kinderen het hardst. Als een gezin niet stabiel is, zijn het de kinderen die er het meest onder lijden.”

De paus is van mening dat wereldhandel en financiële sector zich niet alleen moeten richten op kortetermijnresultaten, maar met het oog op het gemeenschappelijk welzijn ook op langetermijnresultaten. Het is belangrijk dat er een ethische visie komt op het gebied van de economie, waarbij meer aandacht wordt geschonken aan het menselijke aspect van de armoedeproblematiek.

„Wat de armoedebestrijding echter wezenlijk nodig heeft zijn mannen en vrouwen die op broederlijke wijze leven en mensen, gezinnen en gemeenschappen bijstaan op hun weg naar een authentieke, humane ontwikkeling.”

„De huidige wereldwijde economische crisis moet ook worden gezien als een test: zijn we er klaar voor de crisis te zien, in al zijn complexiteit, als een kans voor de toekomst en niet alleen als een noodsituatie die kortstondige tegenzetten nodig heeft”, aldus de kerkvorst. De paus zei dat maatregelen om de culturele en morele crisis in de wereld het hoofd te bieden meer nodig zijn dan de directe maatregelen om de financiële problemen op te lossen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer