„Niet stoppen met vis eten”
„Onderzoek naar het verband tussen kwik in vis en hart- en vaatziekten moet mensen er niet toe brengen geen vis meer te eten. Er is namelijk voor de Nederlandse consument geen enkel gezondheidsrisico en visvetzuren zijn gezond.”
Dat stelt ir. Ineke van Dis van de Nederlandse Hartstichting in reactie op twee onderzoeken naar het kwikgehalte in teennagels van viseters en hun risico op hart- en vaatziekten. Uit één onderzoek komt naar voren dat een hoog kwikgehalte in vis het positieve effect van visvetzuren vermindert of mogelijk tenietdoet. De andere studie laat geen verband zien.
Uit recente onderzoeken door de Keuringsdienst van Waren Oost blijkt overigens dat in verse vis die in Nederland wordt verkocht de toegestane hoeveelheden kwik niet worden overschreden, behalve in enkele exotische vissoorten, zoals zwaardvis. Er is volgens de Hartstichting dan ook geen enkele reden om minder vis te eten. „De visvetzuren zijn juist goed voor hart- en bloedvaten”, aldus Van Dis.
Nederlandse deelnemers aan het onderzoek hadden het laagste kwikgehalte in hun teennagels in vergelijking met deelnemers uit acht andere landen. Vooral de Spanjaarden die aan het onderzoek meededen, hadden hogere kwikniveaus. Vis uit de Middellandse Zee bevat vaak hogere gehaltes aan kwik dan Noordzeevis.