Buitenland

China en Rusland halen banden aan

China en Rusland versterken hun militaire en technologische samenwerking. Dat besluit is dinsdag tijdens een bezoek van de Russische president Poetin aan China genomen.

AP/AFP
3 December 2002 08:36Gewijzigd op 13 November 2020 23:59

Poetin zei tijdens het bezoek dat de economieën van de twee landen elkaar aanvullen en dat het daarom nuttig is de samenwerking op tal van terreinen te versterken. Volgens Chinese media opperde Poetin na overleg met de Chinese premier Zhu Ronji dat Moskou en Peking er beide van kunnen profiteren als de landen op het terrein van ruimtevaart en kernenergie en bij andere hoogwaardige technologische projecten gezamenlijk aan de slag gaan.

De Chinese president Jiang Zemin stelde dat het vriendschapsverdrag tussen beide landen, dat vorig jaar is getekend, mogelijkheden biedt om de militaire samenwerking te versterken. In een verklaring pleitten Jiang en Poetin bovendien voor een „multipolaire wereld”, waarmee ze aangaven dat de Amerikaanse hegemonie in de wereldpolitiek hen niet zint.

De twee presidenten riepen bovendien Noord-Korea en de Verenigde Staten op hun betrekkingen te normaliseren en onderlinge afspraken na te komen. Ook betuigden zij steun aan elkaars strijd tegen moslimseparatisten en riepen zij op tot een vreedzame oplossing van de kwestie Irak.

Poetin en Jiang riepen op tot een kernwapenvrij Koreaans schiereiland en benadrukten het „uiterste belang” van het nakomen van gemaakte afspraken, waaronder het raamakkoord van 1994. Volgens die regeling zou Noord-Korea afzien van een nucleair programma, in ruil voor kerncentrales en olie, totdat de centrales in staat zouden zijn om te voorzien in de energiebehoefte van het land.

Noord-Korea zegt dat het pact verbroken is doordat de VS en hun bondgenoten de olieleveranties hebben opgeschort; die opschorting was door de Amerikanen bedoeld om Noord-Korea te straffen voor het feit dat het ondanks de afspraak toch heeft geprobeerd kernwapens te ontwikkelen.

Ook klagen de presidenten over het aanleggen van dubbele maatstaven door andere regeringen en verwerpen zij „het gebruik van mensenrechtenvraagstukken als drukmiddel in internationale betrekkingen.”

Eerder maandag zei Poetin dat hij wel wil samenwerken met de nieuwe generatie Chinese leiders die na het communistische partijcongres van vorige maand is geïnstalleerd. Met het bezoek wil hij China ook verzekeren dat de aandacht van Rusland niet alleen op het Westen is gericht.

Poetin heeft sinds de aanslagen van 11 september en het begin van de strijd tegen het terrorisme vooral de samenwerking met de VS en Europa verbeterd. Een paar maanden voor de aanslagen hadden Poetin en Jiang echter al een vriendschaps- en samenwerkingsverdrag getekend, dat een eind maakte aan een halve eeuw van stroeve betrekkingen gedurende de Koude Oorlog.

De Russische president sprak behalve met Jiang ook met Hu Jintao, die Jiang in maart zal opvolgen. Vandaag vertrekt Poetin naar India, dat eveneens een belangrijke afnemer is van Russische wapens en energie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer