Binnenland

GL Rotterdam wil vuurwerkvrije straat

De GroenLinksgemeenteraadsfractie in Rotterdam wil dat bewoners in een referendum erover kunnen stemmen of er in hun straat vuurwerk mag worden afgestoken. Als een meerderheid tegen het afsteken is, wordt de straat vuurwerkvrij.

Regioredactie
29 December 2008 10:04Gewijzigd op 14 November 2020 06:59
Vuurwerk dat getest wordt. - ANP
Vuurwerk dat getest wordt. - ANP

De partij gaat dit binnenkort voorstellen aan de gemeenteraad. „Je bent je leven niet zeker als je je buren op straat een gelukkig Nieuwjaar wilt wensen”, zegt raadslid A. Bonte. „Of je wordt binnen een mum van tijd door de kruitdampen weer naar binnen gejaagd.”Bij de ingang van een vuurwerkvrije straat moet een verbodsbord komen te hangen. De politie zou het verbod moeten handhaven. Wat betreft Bonte volgen na Rotterdam andere plaatsen.

Een jaar geleden stelde Bonte nog een algeheel verbod op particulier vuurwerk voor. Elke gemeente zou in plaats daarvan een of meer centrale vuurwerkshows moeten organiseren. Het GL-raadslid wees op de milieuvervuiling, de geluidsoverlast en de slachtoffers die er elk jaar vallen.

Het afsteken van vuurwerk mag nu alleen op 31 december van 10.00 uur ’s ochtends tot 2.00 uur ’s nachts. Begin deze maand besloot het kabinet deze tijden niet te veranderen. Het inperken van de afsteektijden, bijvoorbeeld tot alleen de avonduren, zou betekenen dat het verbod overdag gehandhaafd moet worden. Dat vergt veel inzet van de politie, waardoor bestrijding van andere overlast in het gedrang komt, stelde het kabinet.

In januari dit jaar presenteerde de Rotterdamse GroenLinksfractie het stappenplan ”Meer plezier met minder vuurwerk”. „In Rotterdam hebben we het nieuwe jaar ingeluid met 20 miljoen knallen. Dat zijn er meer dan honderd per inwoner. Een groei van 5 procent ten opzichte van vorig jaar en een verdubbeling ten opzichte van tien jaar geleden”, becijferde Bonte. Volgens onderzoek dat de fractie had laten uitvoeren, was een ruime meerderheid van de Rotterdammers voor een verbod op consumentenvuurwerk. Landelijk gezien was dat een kleinere meerderheid: 48 procent was voor een verbod, 45 procent tegen.

Uit het onderzoek bleek dat 31 procent van de mensen zich op straat onveilig voelt als er vuurwerk wordt afgestoken. Het aantal gewonden neemt toe doordat er zwaarder vuurwerk wordt afgestoken en door ondeskundig gebruik. Soms worden personen en gebouwen zelfs gericht beschoten. Onder de gewonden zijn veel kinderen. Meer dan de helft van de getroffenen is een toeschouwer of voorbijganger.

Burgemeester A. Noordegraaf van Soest pleitte begin dit jaar voor een nationale discussie over een verbod op particulier vuurwerk. Twee jaar geleden bepleitte ook burgemeester Koelewijn van Rijssen-Holten een verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk of een beperking van de tijd dat men vuurwerk mag afsteken. Vijf Friese gemeenten schreven aan de Tweede Kamer dat ze afwillen van het zwaardere vuurwerk dat bij de jaarwisseling legaal werd verkocht. Achtkarspelen, Dongeradeel, Dantumadeel, Kollumerland en Ameland zeggen door het zwaardere vuurwerk meer schade te hebben. „De gemeenten zijn de vernielzucht beu”, meldde het vijftal per brief aan de Tweede Kamer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer