Geen geld voor aankoop natuur
Het komende jaar wordt er niets gedaan aan de aanleg van de ecologische hoofdstructuur (EHS), de slinger van aaneengesloten natuurgebieden door heel het land.
Minister Veerman (Landbouw) heeft er geen geld voor en komt alleen de verplichtingen nog na waar hij echt niet onderuit kan. Dat heeft Veerman maandag gezegd in de Tweede Kamer.
De bewindsman zit met een tekort van 80 miljoen euro op zijn begroting. Dit is voor een deel veroorzaakt door uitgaven voor natuur. Veerman vindt dat het gat gedicht moet worden op gebieden waar het ook is ontstaan. Aankoop van natuurgebied is daarom in elk geval tot eind volgend jaar uit den boze. Alleen daar waar er al een bod ligt of is onteigend, gaat de aankoop door.
Uit alle hoeken van de Kamer kwamen er suggesties om geld van elders te halen. Het Tweede-Kamerlid Van der Ham (D66) vond nog enkele tientallen miljoenen op andere begrotingsposten en Dijsselbloem (PvdA) zag kansen voor leningen die de provincies bij het Rijk zou kunnen afsluiten om de aankopen toch door te laten gaan. Van den Brand (GroenLinks) haalde nog 15 miljoen euro uit de infrastructuur en ook Schreijer-Pierik (CDA) en Geluk (VVD) zochten mee, maar Veerman wees alle hulp van de hand, omdat hij niet het ene gat met het andere wil dichten. „Ook ministers die kort zitten moeten vooruitkijken. Ik ben niet van plan een erfenis achter te laten”, zei hij.
Veerman liet blijken dat hij er nog alle vertrouwen in heeft dat de EHS er in 2020 ligt, zoals de bedoeling was. De vertraging die nu ontstaat, wordt in de toekomst wel weer ergens ingelopen, voorspelde hij. De bewindsman wilde dan ook niets weten van de mogelijkheid die SGP’er Van der Vlies suggereerde om er vijf jaar bij op te tellen.
De Vereniging Natuurmonumenten is hevig verontwaardigd door het besluit van de minister. Niemand wint hierdoor, zegt een woordvoerder. Natuurmonumenten vindt de bezuinigingen op het beleid voor natuur en landschap onevenredig en onacceptabel zwaar. „Bezuinigen op natuur betekent een aantasting van de gezonde leefomgeving waar alle Nederlanders recht op hebben.”
Natuurmonumenten wijst er ook op dat boeren die hun grond wilden verkopen omdat ze hun bedrijf willen beëindigen, hun pensioenplannen in rook zien opgaan; en dat boeren die nu binnen de ecologische hoofdstructuur zijn gevestigd en daardoor niet kunnen uitbreiden, zich nu niet meer elders kunnen vestigen. Deze boeren zien hun economische perspectieven verloren gaan. „In plaats dat er voor boeren en natuur een win-winsituatie wordt gecreëerd, zorgt de overheid nu voor een dubbel verlies.”
Natuurmonumenten hoopt dat een volgend regeerakkoord weer voldoende aandacht zal besteden aan natuur en landschap.
Het RIVM heeft onlangs nog gesteld dat de natuurkwaliteit in ons land nog steeds fors te lijden heeft van verdroging, verzuring, vermesting en versnippering, en dat dit alleen effectief een halt kan worden toegeroepen door het creëren van een netwerk van aaneengesloten natuurgebieden en door het treffen van milieumaatregelen.