Nieuw onderzoek naar suikerziekte
Zeven Nederlandse universiteiten en zestien wetenschappelijke topinstituten en bedrijven gaan onderzoek doen naar een methode om suikerziekte in een vroeg stadium op te sporen. Er is 19 miljoen euro beschikbaar.
Dat meldde de initiatiefnemer Center for Translational Molecular Medicine (CTMM) gisteren.Een van de doelen is de ontwikkeling van een bloedtest die aangeeft of organen al dan niet adequaat functioneren. „Daarmee kun je dan voorspellen of mensen een grotere kans op diabetes hebben. Deze mensen krijgen medicijnen en/of het advies voldoende te bewegen en gezonder te gaan eten”, legt hoofdonderzoeker Marten Hofker van het Universitair Medisch Centrum Groningen uit.
Wereldwijd lijden 150 miljoen mensen aan diabetes type 2, ofwel suikerziekte. Door vergrijzing en overgewicht zal dit aantal verder toenemen. „Nederland telt momenteel 600.000 diabetespatiënten en komende jaren zijn er nog vele honderdduizenden in aantocht door veranderende voedingspatronen”, voorspelt Hofker.
Volgens hem zijn er nog zeker 250.000 Nederlanders die niet weten dat ze suikerziekte hebben. „Het is een sluipmoordenaar”, zegt hij.
De nieuwe technologie die de onderzoekers voor ogen staat, moet voorspellen of mensen een grotere kans op diabetes hebben. Ze kunnen na de diagnose medicijnen krijgen en advies voor gezonder eten en meer bewegen. Voeding is erg belangrijk, aldus Hofker. „Er zijn aanwijzingen dat de voeding voor en vlak na de geboorte het risico in het verdere leven bepaalt. Dat zijn zaken die we in dit onderzoeksproject verder gaan uitzoeken.” De Nierstichting en de Hartstichting dragen financieel bij aan het project dat de naam Predicct heeft gekregen.