Bevinding als medicijn tegen vervlakking
De schrik zat er bij de kerkgangers goed in. De predikant van de hervormde gemeente te Lienden, ds. J. Niesing, werd onlangs onder het zingen van de slotpsalm plotseling onwel. „De zegen heb ik de gemeente nog mee kunnen geven.” Vorige week was hij 25 jaar predikant.
De Betuwse voorganger kan de schokreactie wel begrijpen. Het gebeurt niet dagelijks dat een predikant op de preekstoel het bewustzijn verliest. „We zongen net Psalm 68 vers 10: „Zelfs bij het naderen van de dood.” Mensen vertelden me dat ze dachten dat ik een hartaanval kreeg. Gelukkig bleek een relatief onschuldige buikgriep de oorzaak te zijn.”Desondanks brachten enkele verpleegsters de predikant naar de consistorie. Dat gebeurde echter niet voordat hij, zittend op een stoel, zijn gemeente de zegen meegaf. „Juist op zulke momenten ervaar je nog eens extra dat je in alles afhankelijk bent. Dat geldt trouwens voor al het ambtelijke werk in de afgelopen 25 jaar. Het woord van de apostel Paulus aan de gemeente van Filippi is een van mijn levensteksten: Ik vermag alle dingen door Christus die mij kracht geeft.”
Knapenvereniging
Jan Niesing, geboren en getogen in Huizen, was een „verlegen, onopvallende jongen”; eentje die zeker niet vrijwillig in de voorste gelederen te vinden was. Dat hij ooit predikant zou worden, had de jonge Huizenaar niet kunnen vermoeden.
„Ik herinner me nog goed dat de directeur van de mulo eens naast me kwam staan. Hij zei: „Jan, jij wordt dominee.” Op dat moment dacht ik: „Man, waar heb je het over?” Die gedachte was werkelijk nog nooit bij me op gekomen.”
De predikant ziet het als „het voorbereidende werk van de Heere”, dat hij op 16-jarige leeftijd gevraagd werd om de knapenvereniging te leiden. „Als leidinggevende moest je inleidingen houden en voorgaan in het gebed. Langs deze weg heb ik het Woord en de God van het Woord van harte lief gekregen.”
Na de mulo ging de Huizenaar aan de slag als jongste bediende op het gemeentehuis in het naburige Blaricum. De komst van de gereformeerde Huizenaar op de burelen in het rooms-katholieke dorp ging niet ongemerkt voorbij. „Steeds weer werd ik op mijn godsdienstige achtergrond bevraagd.”
Goedkoop
„Ik zie al die gesprekken nu als vorming en toerusting door de Heere. Niet dat ik dat toen voor mezelf zag. De roeping om predikant te worden, kwam pas later tijdens een jeugdkamp in Zwitserland, mijn tweede vaderland. In februari 1974, onder een doopdienst van wijlen ds. W. L. Tukker, kon ik niet langer onder de roeping tot het ambt uit.”
Met de roeping van de 22-jarige ambtenaar begon een jarenlang studietraject; eerst het avondgymnasium, vervolgens een zaterdagopleiding klassieke talen en oude geschiedenis en tenslotte in 1978 de studie theologie in Utrecht. „Een intensieve periode. Naast studie en gezin werkte ik als pastoraal medewerker in Ameide-Tienhoven. Ik voelde echter de hand van God in mijn rug. We mochten het ervaren: Welgelukzalig die de God van Jakob tot Zijn hulp heeft.”
Na zijn studie nam Niesing het beroep aan van de hervormde gemeenten te Hagestein. „Ik was er volgens plaatselijke traditie voorzitter van de jeugdvereniging. Ik bewaar daar goede herinneringen aan. De gemeente werd van onderop gebouwd. De jeugd ging er de ouderen voor in kerkgang en avondmaalsgang. Als hongerige en dorstige zielen.”
Nut
Het „appellerende in de richting van hen, die nog in het grijze gebied verkeren en het bij de hand nemen van bekommerde en zuchtende zielen” noemt ds. Niesing typerend voor zijn prediking. „Ik geloof dat de Heilige Geest de Geest van doorbraak is. We mogen niet in oppervlakkigheid en bekommernis blijven steken. Christus vraagt ons hart, niet half, maar geheel. Het mijnen van Zijn verdienste is een gave, die Hij nog steeds graag uitdeelt.”
„Ik pleit voor een zuivere prediking in lijn met de theologie van de catechismus. Het is de telkens terugkerende vraag naar het persoonlijk nut die het geloof diepgang geeft. Alleen een leven uit het door Jezus verworven heil brengt tot een rechte beleving van het geloof.”
Is het bevindelijke element in de prediking voor u belangrijk?
„Ik onderstreep graag wat Van Ruler hierover zei: „Alles in de kerk en alles in de theologie zal een bevindelijke gloed en glans moeten hebben. Dat verdrijft de kilheid en de zakelijkheid.””