Kerk & religie

Inzegening huwelijk voor randkerkelijken

Iemand die de band met de kerk verloren is maar toch in de kerk wil trouwen. Het bedrijf Trouwvieren maakt dat mogelijk. Een van de oprichters, de remonstrantse predikant ds. J. Röselaers: „We zijn nadrukkelijk geen rituelenaanbieders.”

Kerkredactie
23 December 2008 09:43Gewijzigd op 14 November 2020 06:57

Het idee voor Trouwvieren ontstond bij ds. J. Röselaers en zijn collega R. van Zwieten door om zich heen te kijken in de vriendenkring. Ds. Röselaers: „Beiden zijn we eind twintig. Veel van onze vrienden hebben trouwplannen. Ze zoeken een diepere dimensie dan alleen de huwelijkssluiting op het stadhuis.”Sommige vrienden keerden terug naar de predikant van hun ouders, aldus ds. Röselaers. „Vaak is de band met de kerk dusdanig verslapt dat ze niet weten waar ze moeten aankloppen. Het bureau in Amsterdam wil hen helpen in de zoektocht op het kerkelijk erf.”

Samen met zijn collega, die de kerkelijke opleiding van de Protestantse Kerk in Nederland nog moet afronden, zal ds. Röselaers de huwelijken inzegenen. Het bedrijf is een maand geleden begonnen en heeft een eerste aanmelding ontvangen uit Delft. In juni verwacht de predikant meer drukte.

Moet het huwelijk niet in de kerkelijke gemeente ingebed zijn, in plaats dat een ’losse’ predikant het inzegent?

„We willen niet bekendstaan als rituelenaanbieders. We zoeken samen met het stel in vier gesprekken naar de invulling van de kerkelijke inzegening. Maar ook kijken we uit naar een gemeente die het best bij hen past. Het is de bedoeling dat ze na het huwelijk naar de kerk blijven gaan, maar het is voor ons absoluut geen voorwaarde om het huwelijk in te zegenen.”

Verder zal een kerkenraadslid aanwezig zijn bij de kerkelijke huwelijkssluiting en de Bijbel overhandigen. „Het zou mooi zijn als de predikant van die gemeente na het huwelijk een keer langskwam om kennis te maken en uit te leggen wat de kerk te bieden heeft. We zien ons bureau als reclame voor de kerk.”

Is het reëel om een stel dat al jaren de kerk niet meer vanbinnen heeft gezien, te vragen er elke zondag naartoe te gaan?

„De eerste stap is het werken aan ons imago. Het beeld van kerken is overwegend negatief. Ik hoor dat als predikant ook wel eens. Of ik niet in de middeleeuwen ben blijven hangen. Als we iets aan het imago kunnen veranderen, is dat winst.”

Kunt u als remonstrantse predikant huwelijken inzegenen binnen een ander kerkverband?

„Tot nu toe is mijn ervaring dat daar niet zo moeilijk over wordt gedaan. In bijvoorbeeld de Protestantse Kerk zijn er afspraken gemaakt over wie er wel en wie er niet in diensten mogen voorgaan. Verder probeer ik wel eerst te zoeken naar een remonstrantse gemeente voor een stel.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer