„Eindtijd lijkt onderwerp talkshows”
„Theologen die wat willen zeggen over het einde van de tijden hebben nu de kans. Het woord ”apocalyptiek” wordt in de mond genomen door mensen in allerlei talkshows die niets met de Bijbel te maken hebben. Zo is de stemming in de wereld.”
Dat zei dr. M. A. van den Berg vrijdag tijdens de jaarlijkse ontmoetingsdag van het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond met hervormde studenten in de theologie in De Schakel te Nijkerk. De Zoetermeerse predikant was juist een dag tevoren gepromoveerd op een studie naar de antiapocalyptische uitleg van het boek Daniël bij Calvijn.Dr. Van den Berg zei dat er door de kredietcrisis en de klimaatproblemen een bewuste en onbewuste spanning ontstaan is over de toekomst. Wie op internet bij Google de woorden ”apocalyptiek” en ”2012” intikt komt op duizenden hits. De gereformeerde theologie heeft volgens de predikant een taak om mensen leiding te geven door de boodschap dat ze het hoofd omhoog moeten heffen. „Het fundament van de gereformeerde eschatologie is dat aan het einde van de tijden de heerlijkheid van Christus geopenbaard zal worden.”
Hij liet zich positief uit over het boek ”God doet recht” van prof. dr. A. van de Beek, waarvan de grondtoon is dat het Koninkrijk van Christus er al is. In dezen sluit Van de Beek dicht bij Calvijn aan, die stelde dat de tekenen van de tijden iets zeggen over het regiment van Christus.
Calvijn waarschuwde tegen overspannen wederkomstverwachtingen die in zijn tijd opgeld deden, aldus dr. Van den Berg. De predikant zag in de Bijbel geen profetieën over een bloeitijd voor de kerk of voor een toekomstige bekering van de Joden. Of hij dan niet in botsing kwam met theologen van de Nadere Reformatie en het puritanisme? vroeg een student. „Het puritanisme en de Nadere Reformatie dachten er soms inderdaad anders over. Deze bewegingen stonden in een andere tijd. Ook zou ik niet graag alle puriteinen gereformeerd willen noemen”, zo reageerde de predikant.
Ds. G. C. Bergshoef uit Bergambacht ging in een tweede lezing in op het thema: ”Heiliging en wederkomst”. Hij zei dat een christen geroepen is zich te schikken in de scheppingsordening van God. „Het staan in deze ordening van God kan wel eens een moeilijk punt worden nu je ziet dat deze ordeningen van God massaal worden losgelaten of zelfs worden aangevallen. In het bijzonder denk ik dan aan de discussie rond homoseksualiteit”, zei hij. Tijdens de discussie wees hij erop dat Jezus de scheppingsordening bevestigt in Zijn antwoord op de vraag over de echtscheiding.
De predikant is een voorstander van het blijven zingen van de wraakpsalmen. „Als de kerk dat niet doet loopt ze het gevaar vroeg of laat zelf het zwaard ter hand te nemen. Het zingen van wraakpsalmen is dus tevens een oefening in geduld.”
„Heeft Jezus Zich vergist toen Hij de wederkomt snel verwachtte?” vroeg een student. Ds. Bergshoef zei dat het er bij hem niet in wilde dat Jezus en Paulus zich vergist zouden hebben. „Een vergissing klinkt te oordelend. De Hebreeënschrijver sprak over een uitgestelde wederkomst. Het gaat ook om het perspectief waarin je de tekst ziet. Is de tijd samengedrongen of uitgerekt?”
Dr. Van den Berg: „Jezus heeft Zich niet vergist. Je kunt de hele eschatologie verstaan van onderop. De profetie heeft te maken met wat Jezus Zelf ging volbrengen en daarin zitten ook de laatste dingen. En Paulus zei dat je zo moet leven dat het einde er elk ogenblik kan zijn.”