Advocateneed
De advocateneed luidt al sinds 1531: „Ik zweer getrouwheid aan de Koning, gehoorzaamheid aan de Grondwet, eerbied voor de rechterlijke autoriteiten, en dat ik geen zaak zal aanraden of verdedigen, die ik in gemoede gelove niet rechtvaardig te zijn.” Dat schrijft mr. A. Klaassen in RD 12-12, rubriek Focus.
De getrouwheid aan de koning is echter een eis die pas onder Napoleon is toegevoegd (zie ook het Advocatenblad 9 van 30-4-99), om opstand tegen zijn regiem te voorkomen. Aangezien deze bepaling in de nieuwe staatkundige orde (cf. Reglement III 1838) paste, is zij sindsdien gehandhaafd. Vooral na 1848, afschaffing van eeuwig grondbezit, het algemeen kiesrecht en de internationalisering, is getrouwheid aan de koning in een totaal andere staatkundige context komen te staan. Men kan zich afvragen of het inhoudelijk nog iets betekent. Praktisch vanaf circa1568 en officieel vanaf 1648 hadden we ook geen koning meer. Die is pas in 1815 op de republiek afgedwongen door de conferentie van de grote mogendheden in Wenen. Volgens het erfrecht uit die tijd is het Huis van Oranje dan ook uitgestorven met koningin Wilhelmina. Ook het gebruik van het woord Grondwet met een hoofdletter suggereert een staatkundige continuïteit tussen 1531 en deze tijd. Dit nu is in het geheel niet het geval. Het gebruik van het woord Grondwet met een hoofdletter in de advocateneed gaat terug op de Franse Revolutie, meer bepaald het jaar 1798, en de ”Staatsregeling voor het Bataafsche volk”. Grondwet in de moderne zin bestond niet in de Nederlanden voor die tijd. Om het eens krachtig te zeggen: In de gouden eeuw en tijdens de hoogtijdagen van het Hollandse calvinisme was er geen advocaat in ons land die een getrouwheid zwoer aan de Koning of aan een Grondwet zoals wij die ons vandaag de dag voorstellen.Prof. dr. B. A. Zuiddam
81 Chris Street
Prospect 7250
Australië
Crisis
Er gaan wat golven over onze wereld. Het aantal natuurrampen is explosief gestegen. Vroeger was er ook genoeg aan de orde, maar niet in deze mate en frequentie. Dieper gaat de mondiale geestelijke crisis. In Nederland sluiten per week twee kerken en verlaten ruim duizend (papieren) leden onze kerken. Waar de kinderen Israëls wegtrekken en de kinderen Ismaëls komen, sluiten de kerken. Wie een beetje thuis is in de Bijbel, weet dat het woord ”crisis” afkomstig is van het Grieks-Bijbelse woord voor ”oordeel”. Bij succes: eigen verantwoordelijkheid, falen wordt de overheid aangerekend. Miljarden zijn zo verdampt. Met dat geld was de armoede de wereld uit geweest. Torenhoge verwachtingen zijn er van Obama, de nieuwe wereldleider (RD 12-12)! „Yes we can.” Klinkt flink, moedig, maar zo naïef. Een crisis is een beslissend stadium van een omkeerproces, bekeerpunt. In de Bijbel klinkt vele malen de oproep tot bekering tot de God van Israël. Maar… „zij bekeerden zich niet.” Ook in Jozua 24:21 antwoordde het volk: „Ja, wij zullen.” Nu, we kennen de geschiedenis. Wij staan op een keerpunt van een wereldwijde verandering. Als wij het: „Ik ben en gij zult” niet verstaan, heeft Achmadinejad gelijk; is de bom in Iran voor een vredelievend doel. Als de vijand van de islam vernietigd zal zijn, zal er immers vrede zijn! Een spannende wereldtijd. „Bij Israël ingelijfd”, of „en zij bekeerden zich niet.” Toch… gaat alles precies goed, Matth. 24:6. Advent, verwachten ja, waarvan, van Wie verwachten wij het? Ja, ook als we Zacharia 14:12-13 lezen. Overlevenden jaloers op de doden. De dood zoeken, maar hem geenszins vinden, Openb. 9:6. Dat is de ernst en de angst van Israël. Een ernstig woord, dat nu terugkeert naar zijn oorsprong, naar daar waar de laatste strijd gestreden wordt: Jeruzalem. Ja, ook als ik het profetische Woord naast de media lees.
Klaas Hoekstra
Oranjelaan 25
3862 CX Nijkerk
Kampen
In RD 6-12 werden verschillende aspecten van de gemeente Kampen belicht. Ook werden van verschillende kerken de ledenaantallen genoemd. Deze gegevens waren echter lang niet volledig. Ter aanvulling noem ik twee kerkgenootschappen:
gereformeerd vrijgemaakte kerk, Kampen, circa 1300 leden
idem, IJsselmuiden, circa 320 leden
Nederlands gereformeerde kerk, Kampen, circa 2190 leden
idem, IJsselmuiden, circa 450 leden.
Dit lijken mij niet te verwaarlozen aantallen gereformeerde kerkleden.
T. van Dueren den Hollander-Bos
Schieringhals 6
8303 LZ Emmeloord
Naschrift:
Deze aanvulling is terecht. Vanwege ruimtegebrek zijn enkele regels uit het oorspronkelijke staatje weggelaten.
Hoofdredactie