Remkes: Drie stemmen voor elke burger
Bij verkiezingen voor de Tweede Kamer zouden burgers drie stemmen moeten kunnen uitbrengen. Op die manier kunnen ze meer invloed uitoefenen op wie er in het parlement komt. Ze kunnen dan, behalve op de lijsttrekker van een partij, ook stemmen op een regionale kandidaat en op bijvoorbeeld een vrouw of een allochtoon.
Dat zei minister Remkes van Binnenlandse Zaken donderdag in de Tweede Kamer in het debat over de begroting van Binnenlandse Zaken. De uitspraken van de bewindsman grijpen vooruit op een brief die het kabinet gaat schrijven aan de Kamer over een nieuw kiesstelsel.
Remkes voelt weinig voor het invoeren van een (al dan niet beperkt) districtenstelsel. In zo’n stelsel wordt per district of landsdeel gestemd. Elk district mag een bij dat landsdeel passend aantal kamerzetels leveren. Zo’n stelsel is uitgesproken ongunstig voor kleine partijen.
De bewindsman ziet wel iets in een systeem waarbij kiezers drie stemmen mogen uitbrengen. Dat vergroot volgens hem de betrokkenheid van de stemmers bij de politiek en bij de volksvertegenwoordigers, het versterkt de representativiteit van de Tweede Kamer en het gaat niet ten koste van de evenredige vertegenwoordiging. Kiezers kunnen in dat systeem hun stemmen op drie verschillende personen, maar ook op dezelfde man of vrouw uitbrengen. Wellicht is het zelfs mogelijk dat iemand zijn stem op verschillende partijen uitbrengt.
Remkes wil verder dat giften aan politieke partijen in de toekomst vanaf 2000 euro openbaar zijn, ongeacht of die giften afkomstig zijn van personen of van organisaties. Nu zijn giften vanaf 4500 euro openbaar.
De minister zei voorts sympathiek te staan tegenover een amendement van het CDA, dat wil dat er volgend jaar voor 1000 hinderlijke daklozen een niet-vrijblijvende opvang plus coaching komt.
De bewindsman ontraadde de motie van de PvdA om de voorbereidingen, althans tot de nieuwe kabinetsperiode, te staken. Hij vindt het juist van belang om het open debat erover voort te zetten. Dezelfde mening uitte Remkes over een motie van de SGP over de stopzetting van de procedures om te komen tot een gekozen burgemeester.